2024. július 16. kedd | Valter
Galériák

Az állóvizeken már elkezdődött a süllők ívása – fotókkal

Az állóvizeken már elkezdődött a süllők ívása – fotókkal

A március első hetében kihelyezett süllőfészkek folyamatos ellenőrzése során kiderült, hogy az állóvizeken már elfoglalták a fészkeket a halak, elkezdődött az ívás – közölte a Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége (HECSMSZ).

A Maty-éri víztározón a fészkek negyedrészén, a Lisztesen minden harmadik fészken, míg a Sárgáson elhelyezett fészkek felén találtak nagy számban süllőikrákat. 

Az Atkai Holt-Tiszán kerültek a legjobb helyre a kihelyezett eszközök, 1-2 kivételtől eltekintve mindegyik fészken találtak ikrát. 

Megállapítható volt az is, hogy a hímek a fészek védelméről, tisztításáról a felnézések után is gondoskodnak, azokon iszapot, egyéb lerakódásokat nem lehetett látni. 

A Tisza-folyó kikötőiben elhelyezett fészkeken még nem volt aktivitás, az alacsonyabb vízhőmérséklet miatt itt egy elhúzódóbb, szakaszosabb ívásra lehet számítani.

Az ikráknak ebben a 10-12 fokos vízben 6-7 napra van szükségük a kikeléshez, majd körülbelül ugyanennyi ideig tart az a lárvaidőszak, amíg a frissen kikelt ivadékok nem táplálkoznak. Ez számukra a legveszélyesebb időszak, ha ezt az akadályt sikerrel veszik, szétszélednek és túlélési esélyeik nagyban megnövekednek.

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: HECSMSZ)