2021. szeptember 16. csütörtök | Edit
Galériák

Égszakadás nehezíti a gátmentési munkálatokat a Sarádi Horgásztónál

Égszakadás nehezíti a gátmentési munkálatokat a Sarádi Horgásztónál

Már elkezdett csökkeni a vízszint a Baranya megyei Sarádi Horgásztónál, amikor újabb jelentős mennyiségű csapadék hullott. Emiatt a vízügynek ismételten beavatkozásokat kellett eszközölnie, és a harmadfokú készültséget is fenntartják.

Július 17-én, szombaton a Sarádi-patak vízgyűjtőjére érkező intenzív, jelentős mennyiségű csapadék – 103 milliméter – hatására a megemelkedett vízszint meghágta a tározó gátját. A gát mentett oldali részén négy helyen kimosódás keletkezett. A kialakult helyzetre való tekintettel harmadfokú helyi vízkár készültséget rendeltek el.

Az ügyben most újabb közleményt adott ki a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (Ddvizig). Ebben azt írják, az áramlási viszonyok javítása érdekében a tározó túlfolyó műtárgyának és árapasztó műtárgyának rácstisztítását folyamatosan végezték a szakemberek. A tisztítás hatására a visszaduzzasztás és a tározó vízszintje is csökkenni kezdett július 18-án, vasárnap.

Egy nappal később azonban további 30 milliméter csapadék esett, és ennek hatására a műtárgyaknál uszadékot és hordalékot kellett eltávolítani.

„A beavatkozások hatására a vízszintek lecsökkentek, a jelenlegi vízhozamok levezetése károkozás nélkül biztosított” – írták. 

Azt is közölték, hogy a tározó károsodott műtárgyainak helyreállítását geodéziai felméréssel megkezdték. A helyreállítási tervek összeállítása folyamatban van. A károsodások miatt a figyelőszolgálatot és a harmadfokú helyi vízkár készültséget a helyreállítás elvégzéséig fenntartják.

(fotó: Ddvizig)

Pecaverzum a közösségi médiában:

Kövessétek Facebook-oldalunkat!

Csatlakozzatok hozzánk Instagramon!

Iratkozzatok fel Youtube-csatornánkra!