2024. március 1. péntek | Albin
Galériák

Erőre kapott a stagnáló törpeharcsa-állomány a csongrádi holtágakon – fotókkal

Erőre kapott a stagnáló törpeharcsa-állomány a csongrádi holtágakon – fotókkal

Meghökkentő számok: Atkán és Mártélyon összesen 22 mázsa került ki a vízből.

A héten az ökológiai célú halászat keretében kihelyezett törpeharcsafogó varsákat az Atkai-holtágon és a Mártélyi-holtágon is leellenőrizték. Az eredmény meghökkentő: Atkán mintegy 13 mázsa, míg Mártélyon 9 mázsa törpeharcsa került ki a vizekből – adta hírül a Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége (HECSMSZ).

A tavalyi évben stagnáló állomány úgy tűnik, erőre kapott, ezáltal idén nagyobb mennyiség került a varsákba, mint amire a szövetség számított. Éppen ezért, amíg a fagy lehetővé teszi, maradnak a varsák, és heti szinten ellenőrzik, ürítik azokat.

A HECSMSZ halászati csoportja november 13-án, hétfőn kezdte meg az inváziós törpeharcsafaj gyérítő halászatát az Atkai Holt-Tiszán, a Mártélyi Holt-Tiszán és a Maty-éri víztározón.

A varsák első kiemelése után a víztározón rögtön száz kilogramm körüli törpeharcsa került ki a vízből, így az a döntés született, hogy folytatják a szelektáló halászatot.

A horgászok fogásaiban és a horgászversenyek mérlegelésekor se találkoztak kiemelkedő mennyiségű törpeharcsával, ám a vízeresztés előtti időszak tapasztalatai azt mutatták, hogy jól érzi magát ez a halfaj a Maty-éren, és robbanásszerűen el tud szaporodni, ezért ellenőrizték az állománysűrűséget.

„A kifogott törpeharcsák nagy része a jövő évben már ívásra képes lenne, így igyekszünk minél többet kiemelni a víztestből, hogy az állomány érdemben ne tudjon növekedni” – fogalmazott a szövetség. A varsák kihelyezésénél minden esetben ügyelnek arra, hogy a parti horgászhelyek közvetlen közelébe ne kerüljenek, hogy a horgászatot a lehető legkevesebb mértékben korlátozzák.

A halászati munka során kizárólag az inváziós törpeharcsa fajok egyedeit távolítják el a víztestekből, a csapdába kerülő egyéb őshonos halakat minden esetben visszahelyezik élőhelyükre. A HECSMSZ azt kéri a horgászoktól, hogy a jelzett kitűző karók között lévő törpeharcsafogó varsák közelében lehetőleg ne tartózkodjanak, a szerszámokhoz semmi esetben se nyúljanak hozzá.

A felnézések és a rakodások időpontjairól az érintett vízterületeken szolgálatot ellátó hivatásos halőröktől kaphatnak információt az érdeklődők. A halászatok nyilvánosak, azokat bárki megtekintheti.

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: HECSMSZ)