2023. december 2. szombat | Melinda, Vivien
Galériák

Ezer domolykóivadékot helyeztek ki a Gaja-patakba – fotókkal

Ezer domolykóivadékot helyeztek ki a Gaja-patakba – fotókkal

A halak kihelyezését a Horgász Egyesületek Fejér Megyei Szövetsége (Hofesz) valósította meg a Gaja-patak alsó szakaszán.

Tavaly tavasszal kétszer is szennyezés érte a Gaja-patak Fejér vármegyei szakaszát, ami miatt a halak is pusztultak. Március 21-én a Fejérvíz Zrt. szennyvíztisztító telepén meghibásodott két műtárgy, a szennyező anyagot a Varga-csatorna és a Gaja-patak találkozásánál észlelték.

Nem sokkal később, április 9-én a vízfolyás felső szakaszába került szennyező anyag, pont akkor, amikor éppen a helyszínen a Parti Pergető Országos Bajnokság elődöntője zajlott

Az egyik esetben a Hofesz halőrei mintát is vízmintát is vettek, de mivel erre hivatalosan jogosultak, mit sem ért az egész. 

A történtek miatt júniusban Nagy Attila, a Hofesz elnöke azt nyilatkozta, hogy Áder János volt köztársasági elnökhöz fordul segítségért a halőrök jogkörének bővítése érdekében.

Szerencsére azóta eltelt időben újabb havária eseményről nem érkezett hír, és most a Hofesz arról tájékoztatott, hogy szeptember 19-én, kedden haltelepítésre került sor.

Közlésük szerint összesen ezer darab domolykóivadékot helyeztek ki a Gaja-patak alsó szakaszán.

Azt írták, hogy a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem (MATE) Akvakultúra és Környzetbiztonsági Intézet Halgazdálkodási Tanszékével a Hofesz a korábbi években kötött együttműködési megállapodást, amelynek keretében valósulhatott meg a mostani halasítás. 

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: Hofesz)