2022. augusztus 18. csütörtök | Ilona
Galériák

Felszámolták a rendőrök a horgászcuccokra utazó bűnbandát

Felszámolták a rendőrök a horgászcuccokra utazó bűnbandát

A Komárom-Esztergom Megyei Horgász Egyesületek Szövetsége (KEMHESZ) és a megyei rendőr-főkapitányság vezetősége a napokban értékelte a 2021-es év eredményeit, illetve a közös együttműködés lehetséges fejlesztéséről egyeztették a lehetőségeket. Az eseményen egy sikeres akcióról is beszámoltak: elfogtak egy bandát, amelynek tagjai országszerte tulajdonítottak el értékes horgászfelszereléseket.

Farkas Gábor dandártábornok, megyei rendőrfőkapitány elmondta, a horgászokkal való együttműködésben a rendőrség kiemelten épít az állomány azon tagjaira, akik társadalmi halőrként is tevékenykednek, és belülről ismerik a horgásztársadalmat, ilyen különleges elhivatottságú személyek minden városi kapitányságon megtalálhatók.

A rendőrfőkapitány hozzátette, a KEMHESZ számára átadják a városi kapitányságok szolgálatparancsnokainak telefonszámát, ezzel is gyorsítva az intézkedéseket. A rendőrség a járőrök útirányterveiben az információk átadása után figyelembe veszik a haltelepítések helyszíneit.

A megbeszélésen szó esett egy Tatabányán sikeresen felgöngyölített bűnügyről, mely során a nyomozás szálai Kunszentmiklósig vezettek. Az elkövetők járták az országot, összesen 56 személytől tulajdonítottak el értékes horgászfelszereléseket. 

A rendőrség vezetői kiemelték, amennyiben valaki sértetté válik, érdemes feljelentést tenni. Ha nem jut a hatóság tudomására az eset, nem is lesz esély arra, hogy visszakapják az értékeiket.

Zoltai Dániel, a KEMHESZ elnöke elmondta, az engedéllyel rendelkező horgászok közössége a megye legnagyobb civil szervezete, mintegy húszezer aktív horgásszal és 58 egyesülettel.

Rámutatott: a járvány miatt felértékelődtek a szabadtéren végezhető tevékenységek. Ennek köszönhetően 2020-ban nyolcszáz, 2021-ben hatszáz feletti volt a horgászvizsgázók száma, mellyel Komárom-Esztergom megye országosan is előkelő helyet foglal el.

Schmidt-Kovács Bence, a KEMHESZ szakmai vezetője szólt arról, hogy a horgászat népszerűségének növekedése új kihívás elé állította a szövetséget. Rengeteg ember keresi fel az irodát, viszont a horgászok számának növekedése mellett jelentősen fejlődött az infrastruktúra és a felszereltség, valamint bővült a társadalmi halőri feladatokat ellátók száma, közel száz új halőr vizsgázott.

A horgászat iránti érdeklődés erősödése miatt nőtt a szabályszegések száma is, ezért például haltelepítések után egy hetes tilalmi időszakot jelölnek ki az érintett helyszíneken. 

A szövetség két terepjáróval, hőkamerával és motorcsónakkal ellenőrzi a kezelésében lévő vizeket, a jövőben a komáromi kikötőben is tervezik motorcsónak szolgálatba állítását.

Osvald Zsolt ügyvezető elnök kiemelte, hogy a szabályszegők bírságolása mellett a legfontosabb, hogy olyanok kaphassanak engedélyt, akik ismerik a vizeket és vigyáznak a környezetükre. Hozzátette: A szövetség gyermek és ifjúsági táborai, rendezvényei a környezetvédelemre és az élővilág tiszteletére való nevelést jól szolgálják. 

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

(forrás: dorogimedence.hu/KEMHESZ, fotónk illusztráció, forrása: police.hu)