2022. szeptember 28. szerda | Vencel
Galériák

Felszínre hozzák a felrobbantott Lánchíd maradványait – fotókkal

Felszínre hozzák a felrobbantott Lánchíd maradványait – fotókkal

Felszínre hozzák a második világháborúban felrobbantott Lánchíd eddig rejtve maradt maradványait. A roncsokat búvárok segítségével, daruval vagy lánctalpas kotróval emelik ki a tűzszerészek folyamatos szakfelügyelete mellett

A főpolgármester felidézte, hogy a Lánchíd felújításához kapcsolódva tavaly májusban kezdődött az átkelő vízi környezetének fém- és lőszermentesítése. A roncsokat búvárok segítségével, daruval vagy lánctalpas kotróval emelik ki – írja az Index.

Eközben a híd parti nyílásaiban már elkészült az új útpálya szigetelése és a szigetelést védő aszfaltréteg. A hídpályát pedig várhatóan év végén visszaadjuk a forgalomnak – tette hozzá Karácsony Gergely bejegyzésében.

A Budapesti Közlekedési Központ honlapján azt írják, a Lánchíd felújításának jelenlegi szakaszában kiemelik a folyómederben eddig rejtve maradt, többek között a második világháború végén felrobbantott híd maradványait. Így került szeptember 9-én, pénteken a felszínre a Lánchíd régi korlátjának egy darabja. 

A lőszer- és roncsmentesítés a vízállástól függően, várhatóan november elején fejeződik be. A munkavégzés idejére a medernyílásban hétfőnként hajózási zárlatot rendelnek el. A zárlat alól a munkákban részt vevő felderítő, honvédségi és vízi rendészeti hajók mellett a folyamfelügyeleti, valamint a mentő- és tűzoltósági hajók is mentesülnek.

A mostani munkálatokban egy bárka, egy ponton, egy horgonyzódereglye, egy tolóhajó és egy búvártag vesz részt két rohammentő csónak készenlétével és tűzszerészek folyamatos szakfelügyelete mellett. A roncsokat búvárok segítségével, daruval vagy lánctalpas kotróval emelik ki – tették hozzá.

Mint ismeretes, egymázsás szovjet légibombát találtak a Dunában, Budapest belvárosában, az Erzsébet híd és a Lánchíd közé eső fővárosi folyamszakaszon. A robbanószerkezetre a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltó búvárai bukkantak rá, amelyet szeptember 12-én emelnek ki. Emiatt több helyen is lezárásokra, valamint forgalomkorlátozásra kell felkészülni a fővárosban.

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

(nyitókép: Karácsony Gergely FB-oldala)