2024. március 1. péntek | Albin
Galériák

Idegenhonos pisztrángot telepítettek egy Vas vármegyei horgásztóba – fotókkal

Idegenhonos pisztrángot telepítettek egy Vas vármegyei horgásztóba – fotókkal

A pontyfélék folyamatos telepítése és a békés halas horgászok kiszolgálása mellett a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének a célja a természetes vizek ragadozóállományának fejlesztése, illetve a pergető, könnyű pergető (UL) és műlegyező lehetőségek bővítése.

Utóbbi módszerek jelentős fejlődésen mentek át az utóbbi évtizedben, azonban a kezdő horgászok gyakorlásának, illetve az egyre jobban terjedő könnyű pergető versenyekre való felkészülésnek Vas vármegyében, de még országosan is korlátozottak a lehetőségei. Tavi pisztrángozásra hazánkban szintén kevés helyszín áll rendelkezésre. 

Ezen célok miatt a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége a hatályos jogszabályok alapján és az országos hatáskörű halgazdálkodási hatóság engedélyével 150 kilogramm, nagyjából 25 dekagramm átlagtömegű, mintegy 600 darab szivárványos pisztrángot telepített a vaskeresztesi Alpesi Fogadó és Horgászturisztikai Központnál található Alpesi-tóba. 

A hatósági engedély azért indokolt, mert a szivárványos pisztráng Észak-amerikai eredetű, idegenhonos faj, amelyet csak – az előírt feltételek teljesítése mellett – más vízterülettel kapcsolatban nem lévő vizekbe lehet telepíteni. 

Mint a megjelent közleményben írták, a téli jégmentes időszakban bárki számára biztosított a tavi pisztrángfogás kipróbálásnak élménye a „Fogd meg és engedd el” elven működő tavon.

A pisztrángokat a Vaskeresztesi Pisztrángtelepet bérlő K&K Oil Kft. biztosította, amelynek ügyvezetője, Kállai Csaba személyesen is segítette a telepítést.

A szövetség legutóbbi, intéző bizottsági ülésén egyhangúan elfogadta a vízterületre vonatkozó téli szabályokat, amelyeket már december 1-től alkalmaznak. A legfontosabb talán a használható eszközök korlátozása: december 1. és február utolsó napja között horgászni kizárólag egy darab bottal, szakáll nélküli horoggal szerelt műcsalis, pergető és legyező módszer engedélyezett.

Mindennemű gumi műcsali (twister, grub, worm, rák, gumihal, stb.) használata tilos. A műcsalis horgászat során csomómentes vagy gumírozott merítő szák használata kötelező.

Minden kifogott halat óvatosan kell megszabadítani a horogtól, és a lehető leghamarabb – kerülve a kézzel való érintését – vissza kell engedni a vízbe, valamint lehetőség szerint ércsipesszel, fogóval történjen a horog kiakasztása. 

Horgászni napkeltétől napnyugtáig vagy a közvilágítás felkapcsolásáig lehet, sötétben tilos. Érdemes a szabályokat betartani, mert a terület 24 órás, kamerás megfigyelés alatt áll.

Az „I.” szövetségi – éves, heti, napi – területi jeggyel rendelkezőknek díjmentesen lehet horgászni a vaskeresztesi Alpesi-tavon. Állami horgászengedéllyel rendelkezők részére december 31-ig az alábbi árak az irányadóak:

- Felnőtt C&R (18 éves kor felett): 800 forint

- Utánpótlás C&R (18 éves kor alatt): 400 forint

A fenti területi horgászjegytípusok hal elvitelére nem jogosítanak, minden halat a fogás után azonnal, kíméletesen vissza kell engedni a vízbe. 

A vízterület elérhetősége és egyéb általános információk ITT.

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége)