2024. július 16. kedd | Valter
Galériák

Idén is tömegeket vonzott a tihanyi Garda Fesztivál – fotókkal

Idén is tömegeket vonzott a tihanyi Garda Fesztivál – fotókkal

Büszkén tekint Tihany a halászmúltjára, a keményen dolgozó emberekre, akik ezzel a nehéz munkával keresték kenyerüket, és évszázadokon át az egyik legfontosabb megélhetési forrás a hal, a garda volt, érvelt Tósoki Imre polgármester a Garda Fesztivál mellett, amellyel emléket állítottak elődeiknek, és amit 21. alkalommal szerveztek meg a hétvégén.

A tömegeket vonzó esemény fővédnöke Kontrát Károly országgyűlési képviselő, díszvendége Mohács, védnöke Pávkovics Gábor, Mohács és Tósoki Imre, Tihany polgármestere volt – számolt be a veol.hu. 

A fesztivál egyik kiemelkedő látványosságát jelentette a garda sütése a Visszhang-dombon, ahol a falugondnokság képviselői a hagyomány szerint minden egyes halat hetvenkétszer beirdaltak, hogy a legapróbb szálka is átsüljön, majd a gardákat orgonavesszőre fűzték, ugyanis így marad meg a hal eredeti íze, aztán sós-pirospaprikás bundába forgatták. 

A hagyomány szerint idén is Vesztergám Miklós tárogatóművész fogadta a vendégeket a hajóállomáson november 18-án, szombaton, mások mellett Pávkovics Gábort, Mohács polgármesterét és Varró János tihanyi alpolgármestert, majd kihajóztak a garda vermelőhelyére, a Tihanyi Kúthoz. 

A hajón Mohács és Tihany vezetői méltatták a fesztivál jelentőségét, mely emléket állít a halászoknak. Hazánk legdélebbi Duna-parti településének, Mohácsnak az elöljárója kiemelte, náluk is halászatból éltek annak idején az emberek, így hasonló a két település múltja. 

Közben Titz Tibor vőfély a tőle megszokott ízes, humoros stílusban a garda jelentőségéről mesélt. Rengeteg érdeklődőt vonzott, amikor meggyújtották a szőlővenyigét, és ropogósra sütötték a halat, ami pillanatok alatt elfogyott. A környékbeli sütödékben, vendéglőkben is főként a halas ételek iránt érdeklődtek az egész országból érkezett emberek. 

Később a parton megkoszorúzták a Garda-szobrot a Balatonfüred Város Koncert Fúvószenekara közreműködésével. Szép esemény volt, amikor ünnepélyes körülmények között fogadták a halat a hajóállomáson, majd Tósoki Imre polgármester és Varró János alpolgármester annak rendje és módja szerint rendkívül díszes menetben, az országból érkezett borrendek kíséretében fateknőben, növényágyon vitte a halat a Bencés Apátsághoz, ahol Korzenszky Richárd emeritus perjel megáldotta azt az újborral együtt. A perjel beszédében egyebek mellett az összefogást, a szeretet, az emberséget és a család jelentőségét emelte ki. 

A fesztivál népszerűségét jelzi, hogy a Benke László mesterszakács és mestercukrász emlékére szervezett halászlé és halételfőző emlékversenyt meg sem hirdették, így is több mint harminc csapat jelentkezett rá az egész országból, és kitűnő ételeket főztek a Visszhang-dombon november 19-én, vasárnap. 

A szervezők, a Tihanyi Legenda Kft. és a Németh László Művelődési Ház és Könyvtár, a gasztronómiai kínálat mellett rendkívül gazdag, a rendezvényhez illeszkedő programokról is gondoskodtak, szerveztek borrendi avatást, külön gondoltak a családokra, gyermekekre. Így például a Balatoni Limnológia Kutató Intézet (BLKI) interaktív bemutatót tartott, Badacsonyból pedig játékparkot hoztak. Civil ízek utcája címmel jótékonysági bazárt tartottak a félsziget oktatási és nevelési intézményei. 

A hangulatot fokozta mások mellett a Nyirettyű és Alma zenekar, a Tihanyi Asszonykórus, kitűnő műsort adott elő Mohács, sokan elmentek a retro diszkóba. 

A fesztivált valójában már november 17-én, péntek este megkezdődött, amikor kimagasló munkáért Bakos Péter és a Tihanyi Horgász Egyesület (THE) vehette át a Pro Tihany elismerést Tósoki Imre polgármestertől. 

A fesztivált az önkormányzat, a Tihanyi Legenda Kft., Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BHNp Zrt.), a Vinitores Tychonienses Borlovagrend és az OTP Bank támogatta. 

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: Tihany Hivatalos Turisztikai Oldala