2023. május 30. kedd | Janka, Zsanett
Galériák

Jól vizsgázott a Széchenyi jégtörő hajó

Jól vizsgázott a Széchenyi jégtörő hajó

A hajózási hatóság által végrehajtott időszakos üzemképességi hajózási hatósági szemlén mindent rendben találtak, a Széchenyi jégtörő hajó teljes készültségben várja bevetését.

Mint arról a Pecaverzum is beszámolt, december közepén készültségbe állították a jégtörő hajóflottát.

Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (Éduvizig) híre szerint a flotta egyik tagja most jól vizsgázott egy szakmai ellenőrzésen.

A vízügyi igazgatási szervek a belügyminisztériumi utasítás alapján kötelesek gondoskodni a jégtörő hajóparkjuk üzemeltetéséről. A hajók a kijelölt állomáshelyükön minden év december 15-től március 1-ig terjedő időtartamban jégvédekezési készenlétben állnak. Az Éduvizig esetében ez a Széchenyi jégtörőhajót és a Neptun motoros hajót (jégtörőt) érinti. 

A jégtörő hajók védekezésre alkalmas állapotra történő felkészítésük természetesen már korábban megtörtént. Rendelkeznek az érvényes hajóokmányokkal, minden olyan hírközlő eszköz rendelkezésre áll, amely biztosítani tudja a hajók egymás közötti és az irányító központok közötti összeköttetését, illetve megtörtént a hajók 30 százalékos üzemanyagtöltése is. 

Január 6-án sor került két éve teljes körűen felújított, 419 tonnás Széchenyi jégtörő időszakos üzemképességi hajózási hatósági szemléjére, amelyet a Budapest Főváros Kormányhivatala Országos Közúti és Hajózási Hatósági Főosztály Hajóüzem Biztonsági és Regiszteri Osztálya hajtott végre. 

A hajók műszaki vizsgája – hajótípustól és koruktól függően – jellemzően három évenként történik meg. A hatóság vizsgálja a hajó teljes egészét a hajótestről a meghajtó motorokon át a fedélzeti gépekig (horgonycsörlő, vontatócsörlő, munkacsónak daru), illetve a mentő- és tűzoltó-berendezéseket, navigációs és villamos rendszert.

A vizsgálat során a hajót menetben is ellenőrizték: egy próbautat tett meg a gönyűi kikötő környékén. Megtörtént a kormányrendszerek vizsgálata, a hátrameneti próba és a döngölő berendezés indítása. 

A  hajózási hatóság a hajót műszakilag alkalmasnak ítélte, a hajóbizonyítvány érvényességét meghosszabbították, így a jégtörő hajó teljes felkészültséggel várja bevetését.

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

(fotó: Éduvizig)