2023. december 2. szombat | Melinda, Vivien
Galériák

Kiemelték a Dunából a Várkert Bazárnál talált szovjet légibombát – fotókkal

Kiemelték a Dunából a Várkert Bazárnál talált szovjet légibombát – fotókkal

A Magyar Honvédség tűzszerészei kiemelték a száz kilogrammos, második világháborús légibombát a Dunából hétfő délelőtt.

Gajdos Milán, a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje az MTI-nek elmondta: a tűzszerész búvárok rögzítési pontokat alakítottak ki a Várkert Bazárnál, a hajóállomás közelében előkerült légibombán, majd az aknamentesítő hadihajó speciális darujával kiemelték azt.

Az emelést végző hadihajós katonák és a műveletet biztosító tűzszerész búvárok elhagyták a biztonsági zónát, a tűzszerészek pedig megkezdték a robbanóeszköz hatástalanítását az aknamentesítő hadihajó fedélzetén – tette hozzá.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltó búvárai a múlt héten, gyakorló merülés közben bukkantak rá a százkilós, szovjet gyártmányú légibombára az Erzsébet híd és a Lánchíd közötti folyamszakaszon.

A robbanóeszköz biztonságos kiemelése és hatástalanítása idejére a rendőrség mintegy négyszáz méter sugarú körben lezárta a területet, így a budai alsó rakpart Clark Ádám tér és a Fátyol park közötti szakaszát, a Lánchíd utcát a Clark Ádám tér és az Ybl Miklós tér közötti szakaszon, az Ybl Miklós teret, valamint a Várkert rakpartot.

A Lánchíd utcára, az Ybl Miklós térre, a Döbrentei utcára, valamint Várkert rakpartra néző ingatlanokat kiürítették.  

A Várkert Bazár tudatta: a lezárások érintik a Várkert Bazár teljes területét, nem látogatható a Neoreneszánsz kert és zárva vannak az információs pontok a Clark Ádám téren, a keleti felvezetőnél és a Savoyai-teraszon is.

A hatástalanítás idejére hétfő reggeltől a Budavári Önkormányzat befogadási helyként üzemelteti a Virág Benedek Házat (Döbrentei utca 9).

A helyszínen az MTI fotóriportere, Lakatos Péter készített képeket:

Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka a Dunában talált második világháborús, százkilogramm tömegű, szovjet gyártmányú légibomba kiemelésének, illetve hatástalanításának megkezdésén a Duna Erzsébet híd és a Lánchíd közé eső szakaszán, a Várkert Bazár közelében 2022. szeptember 12-én.

A tűzszerészek fényképei:

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: MH 1. Honvéd Tűzszerész És Hadihajós Ezred FB-oldala)