2024. július 17. szerda | Elek, Endre
Galériák

Letarolták Tátot: 300 kiló busa fél nap alatt – fotókkal

Letarolták Tátot: 300 kiló busa fél nap alatt – fotókkal

A Fishing&Hunting csatornára forgattak filmet a busázásról a táti Sódergödör-tónál, ahol a Busalu csapat tagjai letarolták a vizet: 13 óra alatt fogtak több mint 300 kilogramm halat, a legnagyobb 15 kilós volt. Fárasztó, de élménydús pecában volt részük.

Június 19-én, szerdán 20 órától péntek estig tervezték az úszós busahorgászatot, de csütörtök reggel 9 órakor be kellett fejezniük a pecát, mert annyi busát fogtak, hogy szó szerint nem tudták hová rakni azokat. Az összes szákjuk megtelt.

Így lett a 48 órás pecából 13 órás. Ez idő alatt több mint 50 példányt sikerült zsákmányolniuk, amelynek a tömege meghaladta a 300 kilogrammot.

Nem a kicsik jöttek, 10-15 kiló közötti is akadt köztük bőven.

„Brutális volt, amit ott tudtunk művelni. Rengeteg kapásunk volt, egész éjszaka jöttek a halak, minden órában fogtunk. Hajnali négykor már világosodik, de akkor sem csökkentek a kapások. Kérdeztük az operatőrt, hogy volt-e már olyan forgatásban része, amikor ilyen rövid idő alatt ekkora testű és ilyen mennyiségű halakat fogtak, de azt mondta, hogy soha” – mesélte a Pecaverzumnak Tóth Csaba, a Busalu csapat tagja, aki ötödmagával érte el ezt a teljesítményt.  

Nagy partszakaszt foglaltak el, így nem kellett attól tartani, hogy összeakadnak a szerelékek. Éjszaka elemes, világítós úszót használtak, így tökéletesen látták a kapásokat sötétben is.  

„Zölden világít, és amikor lehúzza a hal egy kicsit a víz alá, akkor átvált pirosra. Ha az ember csak fél szemmel nézi, azt csak észreveszi” – mutatta be az úszó működését Tóth Csaba.  

Kizárólag tablettával horgásztak, semmi alapozás vagy plusz etetés nem történt.

„A tabletta odacsalja a halat és ott is tartja, bedobás után pár másodperccel megkezdődik a felhősödés, ami akár 2 óráig is tarthat. Már évek óta nem használok etetőanyagot, simán etetés nélkül is meg lehet fogni őket. Azért jó az úszós busahorgászat, mert sokkal költséghatékonyabb és bármilyen vízállásnál alkalmazható. Deeperrel megnézem, milyen rétegben tartózkodna, és ahhoz igazítom az eresztéket, most egyméteres mélységben horgásztunk” – árulta el.

Elismerte, hogy most tényleg nagyon jól összejöttek nekik a dolgok, „minden passzolt”, de ez egyáltalán nem a véletlen műve, mert már jó pár éve dolgoznak azon, hogy az úszós végszerelék tökéletes legyen, és a munkásságuknak is köszönhető, hogy berobbant az úszós busahorgászat idehaza.

„Mi találtuk ki, hogy az ólomkarika legyen a szerelék része, mert így mindenki minden mélységben tud horgász úgy, hogy kényelmesen nagyot is tud dobni 95 százalékban gubancmentesen. A karika van elsőként felhúzva a szerelékre, és a lényege, hogy az eresztéken át tud csúszni. A lefenekezett csúszó ólmos szerelékhez alkalmazható. Mélyebb ereszték esetében megszünteti az ólom elmaradását vízbeéréskor” – magyarázta Tóth Csaba.

Fotók a szerelékről és a tablettáról:

Szerinte régebben nagyon misztikusnak számított a busahorgászat, de a közösségi média megjelenésével már minden fortély és praktika elérhető és elsajátítható.

A gasztronómiai értékéről pedig kifejezetten jó véleményen van, és cáfolja a kialakult tévhiteket.

„A fejekben sajnos azonban még most is baj van azzal kapcsolatban, hogy a busa szeméthal, nem lehet vele mit csinálni. Ez nem igaz, nem csak a filét lehet megenni. Kipróbáltuk többször is, hogy kimondottan csak busából főztünk halászlét, és erre a fej, az uszonyok, a farok tökéletes, bele lehet mindet rakni. És megmondom őszintén, az egyik kedvenc levesem. Egyedül a belsőség a szemét, de nálunk az is elfogy. Van sok állatunk, a tyúkudvarban pucolom a halakat, ott még a pikkely sem szemét, mert mindent megesznek, a belsőségért egyenesen verekednek” – vázolta a tökéletes húsfelhasználást.

A forgatott film a Fishing&Huntingen várhatóan augusztusban jelenik meg.

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(fotók: Pecaverzum/Tóth Csaba)