2024. június 19. szerda | Gyárfás
Galériák

Megújult a tapolcai halas lépcső – képgalériával

Megújult a tapolcai halas lépcső – képgalériával

Átadták az újra festett tóparti Halas lépcsőt és a szomszédos ház hasonló módon dekorált oldalfalát, amelyeket Varjas Judit képzőművész alkotásai díszítenek. Az első festés óta eltelt hat év alatt a helyi művész elismert alkotó lett, a Halas lépcsőt a legismertebb street art alkotások között tartják számon.

A lépcsőnél rendezett ünnepségen Dobó Zoltán polgármester beszédében megköszönte Judit munkáját. Reményét fejezte ki, hogy az alkotás újabb lendületet ad a következő feladatokhoz és példát jelent a fiatal művészeknek – írja a veol.hu.

Varjas Judit elmondta, a városvezetés kérésére festette le első ízben a tópartra vezető egyik lépcsőt 2016-ban. Akkor 16 napon át dolgozott reggeltől estig a 27 lépcsőfok rajzolásán, alapozásán, festésén, lakkozásán. 30 kilogramm festéket használt fel az alkotáshoz. 

Azóta tízezrek keresték fel a helyet, fényképek milliói készültek a város nevezetességénél, amelynek híre így a világ minden pontjára eljutott.

„A város egyik emblematikus alkotásának átfestése az utóbbi 22 nap alatt készült el napi tíz-tizenkét órás munkával. Az időjárás nem kedvezett, de a világon egyedülálló, hogy megújult a street art alkotás, ez nem jellemző a hasonló munkákra” – nyilatkozta a művész, aki szerint ezt nem tanítják ezt az iskolában. 

„Sokat tanultam munka közben a festékekről, a perspektíváról. Az átfestést követően is halas maradt a lépcső, de korábbi három koi ponty helyett kettőt festettem fel, valamint egy tavirózsát. Az oldalfalakat nagyobb felületen festettem, a lépcső alatt és felett ugyancsak több négyzetméternyi területet dekoráltam 80 kilogramm festékkel és betonlakkal, valamint rengeteg ecsettel alkotva. Nagyon örültem, hogy a szomszédos ház oldalfalát is lefesthettem, amely más munka ugyan, de hasonló a téma. Ott megjelenik a malom is a hullámok, tavirózsák, pontyok, kacskaringós motívumok mellett” – fogalmazott Varjas Judit. 

A nyolc nap alatt elkészült alkotásról a művész közösségi oldalán is posztolt.  

Az átadás után pedig már birtokba is vették a megújult közteret.

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: Varjas Art FB-oldala)