2023. szeptember 26. kedd | Jusztina, Pál
Galériák

Minden hatodik horgásszal gondjuk akadt a halőröknek Hajdú-Bihar vármegyében

Minden hatodik horgásszal gondjuk akadt a halőröknek Hajdú-Bihar vármegyében

A Hajdú-Bihar Megyei Horgász Szervezetek Szövetsége közzétette idei évre vonatkozó halőrzési beszámolóját, amelyből kiderül, hogy folyamatosan akadt dolga a halőröknek, akik minden hatodik ellenőrzés alkalmával tártak fel szabálytalanságot. 

A pünkösdi háromnapos hétvégén a Hajdú-Bihar Megyei Horgász Szervezetek Szövetségének halőrei tizenhárom esetben tettek feljelentést különböző szabálysértések miatt.

„Volt itt minden! Tiltott helyen, engedélyek nélkül horgászó, több botos horgász, fajlagos tilalmat és méretkorlátozást sértő, fogási napló vezetését elmulasztó horgász is” – írta közleményében a szövetség, amely az év eddig eltelt időszakát is összesítette. 

A halőri szolgálat 2023-ben 1324 főt ellenőrzött, 124 fő kapott írásban figyelmeztetést, és 106 fő ellen kellett kezdeményezni szabálysértési eljárást. Ami azt jelenti, hogy minden hatodik személynél találtak valami gondot. A 106 szabálysértés egyébként tizenhárommal több a tavalyi év azonos időszakához képest.

A szövetség kollégái kiemelt figyelmet fordítanak az orvhalászokra is, akik a büntető törvénykönyv szerint vétséget követtek el. Az idén már három alkalommal indítottak s halőrök büntetőeljárást orvhalászat miatt. Használtak nyakzó hálót, emelőhálót, és nem tudnak egyesek leállni a kíméleti helyen történő horgászattal sem.

A május 6-án megtartott halőrzési akcióban – amelyet a Hajdú-Bihar Megyei Horgász Szervezetek Szövetsége és a Hajdú Vármegyei Rendőr-főkapitányság közösen szervezett – hét rendőrkapitányság, a debreceni, a berettyóújfalui, a püspökladányi, a hajdúszoboszlói, a balmazújvárosi, a hajdúböszörményi és a hajdúnánási vett részt.

Mellettük a szövetség társadalmi halőrei, Hajdúböszörmény Mezőőri Szolgálata és a Tiszavasvári Mezőőri Szolgálat is segítette az akciót. Az összehangolt ellenőrzés keretében tíz szabálysértést tártak fel.

A Tiszavasvári Rendőrkapitánysággal is szoros az együttműködése a Hajdú-Bihar Megyei Horgász Szervezetek Szövetségének, április 29-én is végeztünk közös ellenőrzést, amelynek során egy állami horgászjegy nélküli személyt értek tetten a Nyugati-főcsatorna I-es szakaszán.

„Az év további időszakában is tervben vannak megyei szintű akciók, és folyamatosan ellenőrzést végeznek a területen hivatásos és társadalmi halőreink. A nyári szünet a horgászlétszám emelkedést fogja hozni, de reméljük, hogy a szabálysértések száma nem fog nőni. Kérjük a horgásztársakat, hogy a továbbiakban is segítsék a munkánkat. A horgászok túlnyomó többsége örül a halőri jelenlétnek, hiszen tudják, hogy a becsületes horgászok érdekeit védik” – fogalmaztak a tájékoztatóban.

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: Hajdú-Bihar Megyei Horgász Szervezetek Szövetsége)