2022. augusztus 18. csütörtök | Ilona
Galériák

Nagy testű amurok pusztultak el Pátkán, ahol már a legrosszabbra is felkészültek

Nagy testű amurok pusztultak el Pátkán, ahol már a legrosszabbra is felkészültek

Halpusztulás történt a Pátkai-víztározón, ahol a sekély vízben több tucat nagy testű amur veszett oda. A még életben lévő halakat meg tudták menteni, és áthelyezték azokat a tó mélyebb részére. 

Nagyon meg kell becsülni mostanában a még horgászható vizeket, mert az extrém szárazság nagyon sok helyen okoz gondot: csökkennek a vízszintek és pusztulnak a halak

Július 21-én, csütörtökre a Pátkai-víztározó egy részén is nagyon sekéllyé vált a víz, a területre pedig nagy testű amurok szorultak be. 

Urfi Tamás, a Horgász Egyesületek Fejér Megyei Szövetségének (Hofesz) ügyvezetője a Pecaverzumnak elmondta, 30-40 darab amur sajnos elpusztult, a még élő példányokat áthelyezték a tó mélyebb részére. 

A halmentésben horgásztáboros gyerekek is részt vettek – erről már a Pátkai-víztározó közösségi oldalán adtak hírt

„Sajnos bekövetkezett, amitől tartottunk. Hullanak a halak a víztározóban. A kármentésből a horgásztábor tagjai is ki vették a részüket” – írták a Facebookon. 

A Pátkai-víztározón ebben a hónapban 18 centimétert csökkent a vízszint, és további apadásra számítanak, amelynek következtében ismét kialakulhatnak sekélyebb szakaszok. 

Éppen ezért már most felkészültek a legrosszabbakra. Urfi Tamás a Pecaverzumnak elmondta, már megkérték az engedélyeket az illetékes halgazdálkodási hatóságtól arra az esetre, ha nagyobb részeket kellene lehalászni. Ha erre sor kerül, akkor az őshonos halakat a szövetség kezelésében lévő tavakba telepítik majd át. 

Hogy mennyit változott a táj bő egy év alatt a vízhiány következtében, azt nagyon jól visszaadja ez a két kép:

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

(fotó: Pátkai-víztározó FB-oldala)