2023. szeptember 26. kedd | Jusztina, Pál
Aktuális

Megdőlt a negatív vízállás rekordja a békésszentandrási duzzasztónál

Megdőlt a negatív vízállás rekordja a békésszentandrási duzzasztónál

-201 centiméteres vízállást jegyeztek fel a békésszentandrási duzzasztó alsó felszíni állomásnál. 1982-es rekord lett a múlté. 

A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kövizig) tájékoztatása szerint a Körösök vízrendszerében kialakult kedvezőtlen hidrológiai viszonyok, illetve a térséget sújtó aszály következtében folyóink nem duzzasztott víztereiben folyamatos vízszintcsökkenés tapasztalható.

A Békésszentandrási duzzasztó alsó felszíni állomásnál valaha mért legkisebb vízszint (LKV) 1982. 12. 04-én -200 centiméter volt, amely vízszintet 2022. 07. 22-én 18 órakor ismételten elérte a Hármas-Körös vízállása.

2022. 07. 24-én 6:00 órakor a Békésszentandrási duzzasztó alsó felszíni állomásnál új LKV szintet jegyeztek fel -201 centiméteres vízállással. 

A Kövizig arra figyelmeztet, hogy a jelenlegi hidrológiai viszonyok ismeretében további vízszintesés várható.

A szinte teljesen kiszáradt mederről szomorú fényképek kerültek fel július 23-án a a Dr. Gusztáv Jakab Nature Photography Facebook-oldalra. 

A Hármas-Körös gyakorlatilag patakká változott, erről egy videó is felkerült a közösségi médiába:

Mint ismeretes, kevés víz érkezik Románia felől, ezért több helyen a Körösökön állóvízi jelleghez közeli állapot alakult ki, és beindult az algásodás. A vízügy úszó merülőfalat telepített, hajózási zárlat elrendelését kezdeményezte, leállította a békéksszentandrási hajózsilipet, illetve vízkivételi tilalmat hirdetett. 

A kialakult helyzetre a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége (KHESZ) is gyorsan reagált, és etetési korlátozást rendelt el a kezelésében lévő vizekre. Részletek ITT és ITT

Háború a Tarna vizéért, a halakat tavakba telepítik át. Nézd meg a videót IDE KATTINTVA!

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

(fotó: Kövizig)