2022. december 8. csütörtök | Mária
Aktuális

Etetési korlátozást rendeltek el a Körösökön

Etetési korlátozást rendeltek el a Körösökön

Az extrém aszályos időjárás és a halállomány egészségi állapotának megőrzése érdekébe maximalizálta a napi bevihatő etetőanyagok mennyiségét a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége (KHESZ).

Nagy a gond a Körösök mentén is, ugyanis nem érkezik elég víz Románia felől, ezért a vízügy III. fokú vízminőségi kárelhárítási készültséget rendelt el, úszó merülőfalat telepített, hajózási zárlat elrendelését kezdeményezte, leállította a békésszentandrási hajózsilp működését, és megtiltotta a vízkivételt. Részletek ITT.    A kialakult helyzetre a KHESZ is gyorsan reagált, és etetési korlátozást rendelt el a kezelésében lévő vizekre. 

Július 23., szombat 0 órától július 27., szerda 24 óráig az etetőanyagok – így a szemes, ezen belül különös tekintettel az erjesztett és rohasztott állagú, továbbá darált jellegű haltakarmányok – napi bevihető a bevihető mennyiségét 3 kilogrammban maximalizálták.

A döntést az extrém aszályos időjárással, a vízhiánnyal, az oxigénhiányos állapotok elkerülése és a halállomány egészségi állapotának megőrzése érdekében hozták meg, és erre tájékoztatásuk szerint a Horgászrendje III. fejezet 13. pont ad lehetőséget.

„Kérjük, a leírt vízminőségi és halegészségügyi problémák elkerülése érdekében az etetőanyag felhasználásának fentiek szerinti mérséklését és a korlátozás betartását” – fogalmaztak a közleményben. 

Az etetési korlátozás elrendelése nem egyedi eset, pár napja a Hasznosi-víztározón hasonló lépésre került sor. Részletek ITT

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

(fotó: KHESZ)