2024. március 3. vasárnap | Kornélia
Aktuális

Úszó merülőfallal védekeznek a vízhiány és az algásodás ellen a Körösökön – FRISSÍTVE!

Úszó merülőfallal védekeznek a vízhiány és az algásodás ellen a Körösökön – FRISSÍTVE!

Kevés víz érkezik Románia felől, ezért több helyen a Körösökön állóvízi jelleghez közeli állapot alakult ki, és beindult az algásodás. A vízügy úszó merülőfal telepítésével próbálja megakadályozni a vízminőségi probléma tovább terjedését, és hajózási zárlat elrendelését kezdeményezte, valamint leállította a békéksszentandrási hajózsilipet. (Cikkünk a publikálás óta új információkkal bővült!)

Július 20-án 06:00 órától III. fokú vízminőségi kárelhárítási készültséget rendeltek el a Fehér- és Fekete-Körösön, valamint a Kettős-Körös békési duzzasztó feletti szakaszán, mert a Fehér-Körös több részén, a vízfelszínen, helyenként változó kiterjedésű, hártyaszerű algás bevonat figyelhető meg – közölte Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kövizig).

Azt írják, hogy mivel a Románia felől érkező nagyon kicsi vízhozam következtében kialakuló állóvízi jelleghez közeli állapot, illetve a tartós magas levegő- és vízhőmérséklet felgyorsította az eutrofizációs folyamatokat, ezért a vízminőségi probléma tovább terjedésének megakadályozására a Gyulavári híd alatti vízminőségi kárelhárítási helyen, valamint a Kisdelta árvízi szükségtározó megnyitási helyének közelében úszó merülőfalat telepítettek.

Ezen beavatkozásoknak köszönhetően mindkét helyszínen a Fehér-Körös vízterét teljes szélességében lezárták, így a folyó Kisdelta árvízi szükségtározó feletti szakaszán a vízi közlekedés nem lehetséges.

„Előbbiekre tekintettel a Fehér-Körös 3,000 fkm és 8,100 fkm közötti részén július 20-tól – a készültség megszüntetéséig – hajózási zárlat elrendelését kezdeményeztük az illetékes hatóságtól” – olvasható a Kövizig közleményében. 

Arról is tájékoztattak, hogy a fentieken felül a vízminőség fokozott nyomon követése érdekében a Kövizig akkreditált Mintavevő Munkacsoportja helyszíni bejárással egybekötött vízmintavételezést végez a Fehér-, Fekete- és Kettős-Körös, illetve az Élővíz-csatorna számos pontján.

A Kövizig a békésszentandrási hajózsilip üzemelését is felfüggesztette. 

A kialakult helyzetre a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége (KHESZ) is gyorsan reagált, és etetési korlátozást rendelt el a kezelésében lévő vizekre. Részletek ITT

Frissítés július 22-én 17:20-kor:

Délutánra elrendelték a vízkivételi tilalmat is.

„A Körös-vidék vízgyűjtőterületén az elmúlt hónapokban jelentős csapadékhiány alakult ki, melynek következtében a vízrendszerben, de különösen a Fekete-, Fehér-, Kettős-Körös folyókon drasztikus vízhozamcsökkenés tapasztalható. Az Országos Műszaki Irányító Törzs iránymutatása alapján a hidrometeorológiai helyzet javulásáig a Békési Duzzasztó felvízi bögéjéből (Fekete-, Fehér-, Kettős-Körös Békési Duzzasztó felett) rendkívüli öntözési célú mezőgazdasági vízfelhasználásra vonatkozóan vagyonkezelői hozzájárulást Igazgatóságunk nem ad ki, rendkívüli vízszolgáltatási szerződést nem köt” – tudatták. 

A fenti intézkedésekkel az alábbi öntözőrendszerek érintettek:

  • Élővíz-csatorna
  • Kettős Körös szórvány
  • Malomfok─Inándi

Az egyre nagyobb baj miatt országosan összehangolják a vízhiány elleni készültséget. Részletek ITT

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

(fotó: Kövizig)