2024. március 3. vasárnap | Kornélia
Galériák

Napelemes lámpatesteket telepítettek a kunfehértói horgásztónál

Napelemes lámpatesteket telepítettek a kunfehértói horgásztónál

Közel 700 méter hosszan sikerült az öreg nádat levágni az elmúlt hétvégén a fehértói fürdőtó partján. A fürdő és a horgásztó partján emellett több mint hárommillió forintból szereltek fel napelemes köztéri lámpákat, valamint pályázati forrásból terveznek egy fürdőtó gátját a horgásztavak gátjával összekötő, fa szerkezetű gyalogos híd építését is.

A fehértói tórendszer körüli nádvágás megkezdődött az elmúlt hétvégén, mintegy hétszáz méter hossza sikerült a Kunfehértói Előre Horgász Egyesület (Kehe) önkénteseinek társadalmi  kézi erővel, motoros kaszával levágni a nádat – nyilatkozta Monda Tamás, a Fehértó Non-profit Kft. ügyvezetője, tógazda a baon.hu-nak.

– Fontos, hogy az öreg nád nagy részét le tudjuk vágni, nemcsak a tó szempontjából, hanem azért is, hogy átlátható legyen a terület, ami megakadályozza a szemetelést, valamint a horgász ellenőrök munkáját is jelentősen segíti, hogy távolabbról is belátják a tavat – mondta Monda Tamás.

A láthatóságot segítik a pályázati forrásból 2 millió forintért vásárolt napelemes lámpatestek is, amelyekből 19 darabot már felszereltek, és további 6 lámpatestet a jövő héten helyeznek fel, amelyet a Fehértó Non-Profit Kft. 900 ezer forintért vásárolt, kiegészítve a pályázati forrást.

Monda Tamás arról is beszámolt, hogy pályázatot nyújtanak be a Nemzeti Együttműködési Alap civil szervezeteket támogató alapjához mintegy 3 millió forintra, amiből a fürdőtó gátját a szomszédos horgásztavak gátjával összekötő gyalogos fahidat szeretnének építeni, hogy a horgászok és a turisták rövidebb úton elérjék a tórendszer távolabbi pontjait is. 

Közölte azt is, hogy a horgászok számára mostantól tizenegy szombaton keresztül társadalmi munkát biztosítanak, hogy a még lábon álló nádat levágják, valamint tovább szépítsék a tavak környezetét.

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: Kehe)