2021. december 4. szombat | Barbara, Borbála
Galériák

Taktikát váltottak a Szolnoknál dolgozó halászok

Taktikát váltottak a Szolnoknál dolgozó halászok

Megkapták az engedélyeket, így elindulhatott a munka. Az első halászati nap eredményével nem voltak elégedettek se a halászok, se a szövetség, így most más taktikát alkalmaznak.

Megkezdte az év végi törpeharcsa-gyérítések sorozatát a Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége. Donkó Péter szövetségi titkár a Pecaverzum megkeresésére elmondta, először a 9,2 hektáros Malomzugi Holt-Zagyva legmélyebb, 3 méteres pontján próbálkoztak a halászok, akik összesen 136 kiló törpeharcsát találtak a varsákban. Ennél azért jobb eredményre számítottak, annyira nem is örültek. 

„Nem gondoljuk azt, hogy csak mi a holtágunk, amiben nincsen törpeharcsa, mert a horgászok mondják, hogy szoktak fogni. A halásszal egyeztetve az első következtetés a felnézéssel kapcsolatban, hogy talán túl korán emeltük ki a varsákat, ezért most egy kicsit tovább hagyjuk lent, hátha nagyobb mennyiséget sikerül fogni” – összegezte a tapasztalatokat Donkó Péter.

Azt is elmondta, mennek tovább a holtágon, és keresik tovább a halat. A halász, akivel szerződtek, legutóbb a Cibakházi Holt-Tiszán dolgozott, és meglehetősen sikeres volt, több száz mázsa törpét zsákmányolt.

„Nagyon nehéz jó halászt vagy egyáltalán halászt találni ma Magyarországon. Akivel most dolgozunk, érti a dolgát. De minden víz más. Meg kell találni a víz sajátosságai miatt a praktikát. Erre rá kell jönni. Sajnos, amelyik varsa fog az egyik vízterületen, az nem biztos, hogy sikeres lesz egy másikon” – fogalmazott Donkó Péter. 

Az ökológiai célú törpeharcsa-gyérítésekre a szövetségeknek engedélyt kell kérniük az illetékes kormányhivataltól, ráadásul minden egyes vízterületre külön. A Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége is természetesen a szabályok betartásával jár el, és követi az engedélyben szereplő előírásokat. 

A munkát egészen addig végzik, amíg be nem fagy a víz. A Malomzugi Holt-Zagyva mellett sor kerül majd a Nagykunsági-főcsatornára is, amennyiben megérkezik a szükséges határozat a munka elkezdéséhez. 

Donkó Péter fontosnak tartotta leszögezni, hogy amikor felemelték a varsákat, a 136 kiló törpe mellett csupán egy féltenyérnyi pontyot, egy 20 centis süllőt és egy darab keszeget találtak. Ez is bizonyítja, hogy nem kell félni attól, hogy a halfogó eszközökbe nagy számban más fajok is szorulnának, hiszen ezeket kifejezetten a törpeharcsák befogására fejlesztettek. 

Egy tévhitet is eloszlatott a szövetségi titkár, miszerint a halászok ellopnák a halat. „Minden lerakás és felszedés halőri felügyelet mellett zajlik, és a halőrök rendszeresen ellenőrzik a területet is, ahová a varsák ki lettek helyezve” – nyugtatta meg az őshonos állományért aggódó horgászokat. 

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

(forrás: Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége)

Pecaverzum a közösségi médiában:

Kövessétek Facebook-oldalunkat!

Csatlakozzatok hozzánk Instagramon!

Iratkozzatok fel Youtube-csatornánkra!