2024. július 17. szerda | Elek, Endre
Halgazdálkodás

34 darab törpeharcsa-ivadékfelhőt halásztak ki a balatoni halőrök egy nap alatt – fotókkal

34 darab törpeharcsa-ivadékfelhőt halásztak ki a balatoni halőrök egy nap alatt – fotókkal

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BHNp Zrt.) közleményben arról tájékoztatott, hogy az elmúlt napokban a közösségi médiában ismét szárnyra kaptak olyan hangulatkeltő vélemények, melyek szerint a társaság „nem törődik” a balatoni törpeharcsával.

„Ezúton szeretnénk jelezni, hogy attól függetlenül, hogy nem számolunk be minden egyes munkafolyamatról, a korábbi ígéreteink szerint folyamatosan zajlik a törpeharcsa-állomány gyérítése” – szögezte le a BHNp Zrt., majd beszámolt az elmúlt időszak történéseiről.

Azt írták, hogy az elmúlt két hétben fokozatosan jelent meg az idei törpeharcsa-ivadék a partszéli vizekben és a kikötőkben. A fekete labdaként, rajokban úszó kis kártevőket könnyű észrevenni. 

A BHNp Zrt. idén valamivel kevesebb rajt észlelt, mint a tavalyi év hasonló időszakában, ettől függetlenül a halőrök sűrű szövésű merítő szákokkal megkezdték gyérítést. 

Július 11-én, kedden a Balaton két befolyóján, először Balatonbogláron, a Jamai-patakon, utána pedig Fonyódon, a Keleti-Bozót-csatornán végeztek törpeharcsa-gyérítési munkálatokat.   

„A csatornák mindkét oldalán lévő töltést lassan végigjárva az erre készült merítő nyéllel, azon apró szemű merítő fejjel szerelve dolgoztunk. A két területen összesen 34 darab »törpeharcsa-ivadékfelhőt« sikerült kimernünk, amelyek egyedmérete változó volt” – számolt be a BHNp Zrt. egyik halőre. 

A munka végén az összegyűjtött ivadék mennyiségét az alábbi módon becsülték meg: egy kisebb pohárnyi, a jellemző szórásnak megfelelően 1-3 centiméteres ivadék tömegét lemérték, majd számolás után megkapták, hogy a lemért pohárnyi 55 gramm törpeharcsa-ivadék 154 darab egyedből állt.

Ebből kiindulva jött ki a végeredmény: 15.526 darab ivadék 5545 gramm mennyiségben. 

A BHNp Zrt. szerint a törpeharcsa-ivadékfelhők kiemeléséhez a legideálisabb a sűrű szövésű, úgynevezett versenyszák, lehetőleg minél hosszabb nyéllel.

„A néhány centis ivadékot egy gyors mozdulattal könnyen kimeríthetjük, és buzdítunk is erre minden kedves horgásztársunkat!” – fogalmaztak, ösztönözve a horgászokat.

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: BHNp Zrt.)