2023. december 1. péntek | Elza
Halgazdálkodás

500 milliós támogatást kapott a járvány alatt a halgazdálkodási ágazat

500 milliós támogatást kapott a járvány alatt a halgazdálkodási ágazat

Az utóbbi években lassan, de folyamatosan nő a hazai halfogyasztás – mondta Nagy István hétfőn a halfogyasztást népszerűsítő sajtótájékoztatón, Budapesten a Központi Vásárcsarnokban. Az agrárminiszter arról is beszélt, hogy 500 millió forinttal támogatták a munkahelyek megtartását a halgazdálkodási ágazatban.

Az MTI tudósítása a tárcavezető kiemelte, hogy a halfogyasztás növekedésének gazdasági szerepe is van, piacot biztosít a magyar haltermelőknek.

Hozzátette: az agrártárca azon dolgozik, hogy az egy főre jutó éves halfogyasztás tovább növekedjen, és minél nagyobb arányban kerüljenek az asztalra magyar halak, mert jelenleg a hazai halfogyasztás 81 százalékát importból származó termékek teszik ki. (Arról, hogy januártól nőhet a hazai hal aránya a közétkeztetésben ITT ÍRTUNK részletesen.)

Nagy István kitért arra, hogy becslések szerint a hazai haltermelők a karácsonyi időszakban értékesítik a teljes éves étkezési halmennyiség mintegy 40 százalékát, nagyobb haltermelők akár éves forgalmuk 60-70 százalékát is.

Az agártárca vezetője rámutatott arra, hogy a hazai halakat vásárlók hozzájárulnak az akvakultúra-ágazat megmaradásához, amely az ország számos területén fontos szerepet tölt be a vidéki népesség foglalkoztatásában. A frissen piacra kerülő hazai halak fogyasztása környezetvédelmi szempontból is felelősebb döntés, mint a több ezer kilométerről fagyasztva idehozott tengeri halak vásárlása – mondta.

Kiemelte, hogy a magyar kormány a koronavírus-járvány idején jelentős erőfeszítéseket tett a bajba jutott ágazatok, közük a haltermelők megsegítésére: a Gazdaságvédelmi Akciótervben több mint 500 millió forinttal támogatták a munkahelyek megtartását a halgazdálkodási ágazatban.

Nagy István szólt arról is, hogy az elmúlt években az ágazat jelentős figyelmet fordított a halhús minőségére. Ennek elismerése, hogy tavaly két magyar haltermék, a Szilvásváradi pisztráng és az Akasztói szikiponty után az idén további két termék, a Balatoni hal és a Szegedi tükörponty is megkapta az európiai földrajziárujelző-oltalmat.

Németh István, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (Mahal) elnöke az idei hazai haltermelést közepesnek nevezte főleg a kedvezőtlen időjárási körülmény miatt. Hangsúlyozta, hogy ennek ellenére lesz elég hazai hal karácsonykor.

Elmondta, hogy Magyarországon a legnagyobb mennyiségben termelt halfaj a pont, amelyből tavaly mintegy 12 ezer tonnát halásztak le a 26 ezer hektáron gazdálkodó tógazdasági termelők, a második legnépszerűbb pedig az afrikai harcsa, amelyből 4 ezer tonnát termeltek. Karácsonykor a ponty, az afrikai harcsa a legnépszerűbb a hazai fogyasztók körében, ezt követi a szürkeharcsa, a süllő, a busa.

A haltermelés értékesítésének növelésére tavaly a szervezet elindította a HalPéntek nevet viselő kampányt, annak érdekében, hogy legalább hetente egyszer fogyasszanak halat a családok. A www.halpentek.hu weboldalon létrehoztak egy karácsonyi halbolt keresőt, ahol többek között a termelői halárusító pontokat tüntették fel.

Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum (AMC) ügyvezetője kiemelte, a 2017-ben indult Kapj rá! halfogyasztást ösztönző kampányuk elősegítette, hogy az akkor fejenként 5,7 kilogramm éves átlagos hazai halfogyasztás 4 év alatt 6,5 kilogramm fölé emelkedjen. 

Az AMC ügyvezetője elmondta, a magyar lakosság halfogyasztása a karácsonyi időszakra koncentrálódik, de érdemes egész évben halat fogyasztani kedvező egészségügyi hatása miatt is, hiszen csökkenti a szívroham kockázatát, sokat segíthet a stressz leküzdésében, a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.

Lesz elég hal karácsonykor, de jóval többet kell érte fizetni. Részletekért KATTINTS IDE!

Szigorú szabályok vonatkoznak Magyarországon az élőhal árusítására. Tudj meg többet IDE KLIKKELVE!

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

(fotók: MTI)