2024. november 22. péntek | Cecília
Peca+

Januártól nőhet a hazai hal aránya a közétkeztetésben

Januártól nőhet a hazai hal aránya a közétkeztetésben

Január elsejétől változik a közétkeztetési törvény, amely kötelezően előírja majd, hogy mekkora mennyiségben kell magyar származású élelmiszert adni a fogyasztóknak, így nőhet a hazai közétkeztetésben a magyar hal aránya – erről Bakó Dániel, az afrikai harcsák nevelésével, feldolgozásával és értékesítésével is foglalkozó Geofish Kft. résztulajdonosa beszélt. 


NYEREMÉNYJÁTÉK!!!

Iratkozz fel a Pecaverzum Youtube-csatornájára, mert ha elérjük az 1111 követőt, 30.000 forint értékben sorulunk ki ajándékot a tagok között! 

A nyereményt a Fish'n Go horgászhelyfoglaló rendszer ajánlotta fel.

Részletek ERRE!

Addig is jó szórakozást az eddigi videókhoz, és persze jönnek folyamatosan az újak is!


Magyarországon évente 4-5 ezer tonna hibrid afrikai harcsát tenyésztenek. Ebből a mennyiségből a szentesi Geofish Kft. a maga 300 tonnájával veszi ki a részét. 

A 2020-ban indult vállalkozásról és a afrikai harcsanevelésről már beszámolt a Pecaverzum is. A termálkutat 2012-ben fúratták, és már a tervezés fázisában figyeltek arra, hogyan fogják meg a termálvizet, és azt hogyan tudják majd a kertészeten kívül, más célra is felhasználni.

Mostanra eső lépésben a fóliasátrak fűtésére használják a hatvan fokos termálvizet, és azért, hogy utána se vesszen kárba, halakat nevelnek benne. 

A szükséges szaporítóanyag a Szarvasi Halászati Kutatóintézetből érkezik Szentesre. Az ivadékok csupán fél grammos méretűek, majd körülbelül fél év alatt érik el a két és félkilós méretet. A halakat nemcsak felnevelik, hanem helyben fel is dolgozzák. 

A Szentes TV augusztus 31-én megjelent videójában Bakó Dániel, a Goefish Kft. résztulajdonosa elmondta, a magyar halfogyasztás átlagosan évente 6,7 kilogramm (tíz év alatt emelkedett fel 5,4-ről – a szerk.), amelynek 80 százalékát importból fedezzük. „Ez elsősorban azért van, mert a közétkeztetésben és különböző étkezési helyeken a cél az, hogy olyan szálkamentes halat tudjanak felszolgálni, ami a gyermekek számára is fogyasztható. Mi is azért választottuk az afrikai harcsát, mert szálkamentes és kiválóan alkalmas a közétkeztetésbe való beillesztésre” – mutatott rá. 

Bakó Dániel szerint jó esély van arra, hogy a hazai közétkeztetésben nőni fog a magyar hal aránya, mert január elsejétől változik a közétkeztetési törvény. „Kötelezően előírja majd, hogy mekkora mennyiségben kell magyar származású élelmiszert adni a fogyasztóknak. Ez nem csak a halra fog vonatkozni” – hangsúlyozta. 

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

(nyitókép: vágótokfilé burgonyás bundában/Akasztói Horgászpark és Halászcsárda FB-oldala) 

Pecaverzum a közösségi médiában:

Kövessétek Facebook-oldalunkat!

Csatlakozzatok hozzánk Instagramon!

Iratkozzatok fel Youtube-csatornánkra!