Január elsejétől változik a közétkeztetési törvény, amely kötelezően előírja majd, hogy mekkora mennyiségben kell magyar származású élelmiszert adni a fogyasztóknak, így nőhet a hazai közétkeztetésben a magyar hal aránya – erről Bakó Dániel, az afrikai harcsák nevelésével, feldolgozásával és értékesítésével is foglalkozó Geofish Kft. résztulajdonosa beszélt.
NYEREMÉNYJÁTÉK!!!
Iratkozz fel a Pecaverzum Youtube-csatornájára, mert ha elérjük az 1111 követőt, 30.000 forint értékben sorulunk ki ajándékot a tagok között!
A nyereményt a Fish'n Go horgászhelyfoglaló rendszer ajánlotta fel.
Részletek ERRE!
Addig is jó szórakozást az eddigi videókhoz, és persze jönnek folyamatosan az újak is!
Magyarországon évente 4-5 ezer tonna hibrid afrikai harcsát tenyésztenek. Ebből a mennyiségből a szentesi Geofish Kft. a maga 300 tonnájával veszi ki a részét.
A 2020-ban indult vállalkozásról és a afrikai harcsanevelésről már beszámolt a Pecaverzum is. A termálkutat 2012-ben fúratták, és már a tervezés fázisában figyeltek arra, hogyan fogják meg a termálvizet, és azt hogyan tudják majd a kertészeten kívül, más célra is felhasználni.
Mostanra eső lépésben a fóliasátrak fűtésére használják a hatvan fokos termálvizet, és azért, hogy utána se vesszen kárba, halakat nevelnek benne.
A szükséges szaporítóanyag a Szarvasi Halászati Kutatóintézetből érkezik Szentesre. Az ivadékok csupán fél grammos méretűek, majd körülbelül fél év alatt érik el a két és félkilós méretet. A halakat nemcsak felnevelik, hanem helyben fel is dolgozzák.
A Szentes TV augusztus 31-én megjelent videójában Bakó Dániel, a Goefish Kft. résztulajdonosa elmondta, a magyar halfogyasztás átlagosan évente 6,7 kilogramm (tíz év alatt emelkedett fel 5,4-ről – a szerk.), amelynek 80 százalékát importból fedezzük. „Ez elsősorban azért van, mert a közétkeztetésben és különböző étkezési helyeken a cél az, hogy olyan szálkamentes halat tudjanak felszolgálni, ami a gyermekek számára is fogyasztható. Mi is azért választottuk az afrikai harcsát, mert szálkamentes és kiválóan alkalmas a közétkeztetésbe való beillesztésre” – mutatott rá.
Bakó Dániel szerint jó esély van arra, hogy a hazai közétkeztetésben nőni fog a magyar hal aránya, mert január elsejétől változik a közétkeztetési törvény. „Kötelezően előírja majd, hogy mekkora mennyiségben kell magyar származású élelmiszert adni a fogyasztóknak. Ez nem csak a halra fog vonatkozni” – hangsúlyozta.
Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!
(nyitókép: vágótokfilé burgonyás bundában/Akasztói Horgászpark és Halászcsárda FB-oldala)
Pecaverzum a közösségi médiában:
Kövessétek Facebook-oldalunkat!
Csatlakozzatok hozzánk Instagramon!
Iratkozzatok fel Youtube-csatornánkra!