2021. december 4. szombat | Barbara, Borbála
Halgazdálkodás

A halpusztulás utáni első telepítésre készülnek a Velencei-tónál

A halpusztulás utáni első telepítésre készülnek a Velencei-tónál

A nyáron bekövetkezett, jelentős mennyiségű halpusztulást követően most sor kerülhet az első telepítésre a Velencei-tónál. A tervezett 10 tonna ponty a Zámolyi-víztározóból érkezik.

Haltelepítésre készülnek a Velencei-tónál, amelynek kapcsán több horgászban felmerült ennek létjogosultsága, tekintve a tó helyzetét. A halakat a Zámolyi-víztározóból halásszák le, és várhatóan október 26-án, kedden délelőtt. A tervezett, 10 tonnás mennyiséget a dinnyési kikötőben engedik majd szabadon. 

Ennek kapcsán a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) Velencei-tavi kirendeltsége saját Facebook-posztjához kommentelve reagáltak a korábbi hozzászólásokra. 

„Az elpusztult halak között ponty csak néhány példány volt összesen. E faj telepítése alapvetően alacsony kockázattal jár, miközben ekkora halmennyiség kihelyezése nem okozhat gondot a tóban lévő más halfajok számára. Nem kétségbe vonva a jelenlegi nehéz helyzetet, de a tó nem halt meg, még nem száradt ki, igenis él és szerencsére a halállomány döntő többsége is túlélte az elmúlt hónapok megpróbáltatásait” – fogalmaztak az írásban.

Azt is hozzátették, ebben az évben a legkockázatosabb időszakon túl vagyunk. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a vízszintprobléma megoldódott, és azt sem, hogy a téli időszakban nem következhet be havária.

De télen a baj nem abból származhat, hogy a sekélyebb részeken esetleg fenékig fagyhat a tó, hanem abból, ha a vízfelszín lefagy és ezzel együtt a jeget hólepel takarja el.

Ha ez bekövetkezik, akkor a kialakult víz alatti sötétben leáll a fotoszintézis, míg a képződő gázok, gáz halmazállapotú anyagcseretermékek a jégborítottság miatt nem tudnak távozni a vízből. Ez okozhat halpusztulást a téli időszakban, egyébként vízállástól függetlenül is.

Ha ez a kedvezőtlen környezeti együttállás bekövetkezne, akkor a baj megelőzésére az egyetlen igazán kivitelezhető védekezési mód a minél több lék vágása és a visszafagyás minél hatékonyabb megakadályozása. A hólepel kotrása is segíthetne, de egy ekkora tavon ez már kevésbé kivitelezhető megoldás – közölték. 

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

Pecaverzum a közösségi médiában:

Kövessétek Facebook-oldalunkat!

Csatlakozzatok hozzánk Instagramon!

Iratkozzatok fel Youtube-csatornánkra!