2024. május 21. kedd | Konstantin
Halgazdálkodás

A vártnál gyengébb eredményt hozott a széptölgyesi halastavak lehalászása

A vártnál gyengébb eredményt hozott a széptölgyesi halastavak lehalászása

November 6. és 10. között végezték a lehalászást a Bonyhád melletti széptölgyesi halastónál is. Egy évi munka eredményére derült fény. Kevesebb hal lett a tavaikban, mint amire még nyáron is számítottak.

– A súlygyarapodás messze elmaradt attól, amit vártunk, darabszámra megfelelő lenne a halállomány, de sajnos vegyes a súlygyarapodásuk. Ennek az az oka, hogy az előző évi aszály miatt a tenyészetekben nem tudtak megfelelő mennyiségű halat nevelni, így négy tenyészetből sikerült megvásárolni a halastavainkhoz szükséges mennyiséget. Zömében tükrös pontyon szerettünk volna vásárolni, mert ezt keresik jobban a vásárlók, de inkább pikkelyest sikerült – nyilatkozta Fördős József, a Pannónia Mezőgazdasági Zrt. ágazatvezetője a teol.hu-nak

– Szerencsére idén a víz mennyiségével, minőségével nem volt gond. Az alacsonyabb takarmányköltségeket csak júliustól érzékeltük, mert a drágábban vett takarmány – amit az előző évben vásároltunk – addigra fogyott el – tette hozzá.

A lehalászás után a tavak vizeit leeresztik, majd ezt követően töltődik fel ismét friss vízzel.

Az elmúlt évtizedekben sokféle szezonban volt részünk, az idei nem tartozik a jobbak közé, de volt ennél rosszabb is – fejtegette Fördős József. 

Mennyiségre szerződtek a felvásárlóval még év közben, amikor már látták, hogy közepes évük lesz, így a vállalt mennyiséget le tudják szállítani. 

A felvásárlási ár maradt a tavalyi, amivel nem elégedetlenek a gazdák, hiszen a múlt évben a magasabb takarmányár miatt volt nagyobb áremelés. 

A halastavak fenntartásának két legnagyobb költsége a telepítés és a takarmányozás. Fördős József elmondta, a telepítéshez szükséges tenyészhalakat 5 dekásan vásárolják meg, és novemberre 2-2,5 kilósakra hizlalják. 

A lehalászást követően a halak a telelőbe kerülnek, majd karácsony előtt az üzletekbe. 

A tavak gazdái egymásra is figyelnek, hiszen az egymás alatt lévő tavaknál a munkálatokat is össze kell hangolni. Széptölgyesen például négy halastó van egymás szomszédságában, az alsó kettőnél kezdték a lehalászást, majd ezt követően eresztik le a tavakból a vizet, csak ezután kezdődhetett a munka a másik két tónál.

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitóképünk illusztráció, forrása: pixabay.com)