2022. december 8. csütörtök | Mária
Halgazdálkodás

Az alacsony vízszint miatt elmarad az őszi halasítás Nagybajomban

Az alacsony vízszint miatt elmarad az őszi halasítás Nagybajomban

Somogy megye kisebb tavaiba is telepítenek halakat az ősszel. Kivétel ez alól azonban a nagybajomi Ötöshárs-víztározó, ahol az alacsony vízállás miatt elmarad a halasítás.

A hetesi Pogányvölgyi-víztározóba 40 mázsa ponty kerül majd október végén, november elején. Pavelka Béla tógondnok a sonline.hu-nak kiemelte, csak akkor tudják szaporítani a halállományt, ha a vízállás megfelelő lesz és a minősége is javul. 

A kisgyaláni halastóba – horgászversenyek miatt – csak október közepén telepítenek halat. Tormási István, a Tógazda Zrt. Horgász­egyesület titkára közölte, a tervek szerint 25 mázsa háromnyaras, fogható méretű pontyot és legalább 20 mázsa vegyes keszegfélét telepítenek a vízbe. Erre csaknem 5 millió forintot költenek. 

A nagybajomi ötös-hárs víztározónál idén ősszel nem telepítenek halat. Szabó János, a Nagybajom és Vidéke Horgász Egyesület elnöke az okok között azt említette, hogy az elmúlt két év annyira csapadékhiányos volt, hogy jelenleg körülbelül 150 centiméternyi víz hiányzik a tóból. 

„Valamelyest ugyan mérséklődött az aszályos helyzet az elmúlt hetekben, de nincs annyi víz a mederben, hogy biztonságosan tudjunk telepíteni” – hangsúlyozta Szabó János. 

„Már kétszer átéltünk hasonlót. Egyszer 2009-ben, majd 2012-ben volt hasonlóan kevés víz a tóban, de szerencsére helyreállt a szint. Bízunk abban, hogy ősszel és télen lesz annyi csapadék, hogy tavasszal tudjunk telepíteni halakat” – mondta a Nagybajom és Vidéke Horgász Egyesület elnöke.

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: nagybajnom.hu)