2024. június 20. csütörtök | Rafael
Halgazdálkodás

Elektromos halászattal is gyérítik az invazív halakat Hévízen

Elektromos halászattal is gyérítik az invazív halakat Hévízen

Az invazív halak elterjedése akár ökológiai katasztrófát is előidézhet a hazai vizekben a szakemberek szerint. Ennek elkerülése érdekében szűrik a halállományt a Hévízi-kifolyón a Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársai. 

Az invazív halfajok sűrűsége már olyan mértékeket öltött a Hévízi-kifolyón, hogy egy pici háló segítségével gyakorlatilag minden merítésnél foghatunk valamit. Az állapotról korábban a Pecaverzum is beszámolt.

A kifolyóból fogtak már közép-afrikai pompás malawi sügért, dél-mexikói vizekből származó citromsügér, de számtalan Közép-Amerikában őshonos jaguársügeret is megfigyeltek. Gyakran előforduló halfajnak számít a jukatáni fogasponty is, az amerikai tűzfejű sügérből pedig már harminc centiméteres példánnyal is találkoztak. 

Azért, hogy gyérítsék az invazív halfajokat, a Hévízi-tó körüli véderdő északi leeresztő zsilipjénél folyamatosan szűrik a halállományt a Balton-felvidéki Nemzeti Park munkatársai. A varsás módszer mellett elektromos halászgép segítségével távolítják el az idegenhonos élőlényeket a kifolyóból.  

Az elektromos halászat során szép számmal akadnak idegenhonos élőlényekre is, a zsákmányok között volt már például naphal, kínai razbóra, márványrák, ezüst kárász és szúnyogírtó fogasponty is.  

(fotó: bfnp.hu)

Pecaverzum a közösségi médiában:

Kövessétek Facebook-oldalunkat!

Csatlakozzatok hozzánk Instagramon!

Iratkozzatok fel Youtube-csatornánkra!