2022. december 8. csütörtök | Mária
Halgazdálkodás

Extra méretű pontyokat hozott a Mikulás Csongrád-Csanád megyébe

Extra méretű pontyokat hozott a Mikulás Csongrád-Csanád megyébe

Csongrád-Csanád megyében három helyszínen is extra méretű pontyokat engedtek szabadon december 6-án, hétfőn.

Miklós napján összesen 126 darab (8 és 10 kiló közötti, átlagosan 8,9 kiló testtömeggel rendelkező) javarészt pikkelyes tájfajta pontyot (atalai, tiszai, böszörményi stb.) telepített zárt horgászvizeibe (az Atkai-, a Gyálai-holtág (Lisztes) és a Maty-éri víztározó) a Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége (HECSMSZ).

Honlapukon megjelentek szerint az éves halgazdálkodási tervekben foglalt mennyiségen felüli kihelyezést Oláh Szabolcs, a szövetség ügyvezetője kezdeményezte, mikor értesült a nem mindennapi mérettel rendelkező halak vásárlási lehetőségéről. 

A gyönyörű (90százalékban pikkelyes) pontyok a Délszabolcsi Bt. tógazdaságában nevelkedtek Tiszanagyfalu határában. A halak mérlegelése hétfőn reggel 8 órakor kezdődött meg: egy dézsában három egyed mérésével.

A zökkenőmentes rakodás, majd utazást követően fél egykor kezdődhetett meg az Atkai-holtágba szánt mennyiség (összesen 48 darab, 424,5 kiló) kihelyezése, mely telepítés megvalósulását 750.000 forinttal támogatták az ATKA Kupa társrendezői: a Jonas Building Kft. (Jónás Gábor EV) és a Ádex Kft. (Kis László EV). 

Atka után a Maty-éri víztarozó, bajai úti betonozott partrészén folytatták a nagytestű pontyok telepítését. A tározó legutóbbi vízfeltöltése óta már történt extra méretű pontytelepítés (2020. április 16-án, 24 darab 10 kiló feletti szegedi tükrössel); így nem a mostani pikkelyesek lesznek a tározó legnagyobbjai. 

December 6-tól, összesen 45 darab (405,2 kiló) kapitális, 95 százalékban pikkelyes ponty erősíti a tározó pontyállományát.

Végezetül a Gyálai Holt-Tisza Lisztes szakaszába helyeztek ki összesen 33 darab kapitális pontyot, mintegy 296,9 kiló mennyiségben. 

A HECSMSZ idén a téli napok rövidsége és a hosszú utazás miatt speciális haljelet nem helyezett a halakban, azonban minden egyedről fotót készítettek, amelyek segítségükre lehetnek az esetleges későbbi azonosításban.

Az érintett vízterületeken a ponty felső mérethatára 6 kiló. Megfogásuk, fotózásukat követően azonnal vissza kell engedni a halakat a vízbe.

A felső mérethatárral védett fajok egyedeinek kifogása (megtartása) súlyos következményeket von maga után, ponty esetében különösen! Példaként említik, hogy egy 9,5 kilós ponty halgazdálkodási értéke 142.500 forint. 

A most telepített pontyokról további fényképek ITT!

A horgászokhoz is ellátogatott a Mikulás. Országos körkép sok fotóval, videóval. KATTINTS IDE!

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

(fotók: HECSMSZ)