2024. december 6. péntek | Miklós
Halgazdálkodás

Itt vannak a karácsonyi halárak: 9 ezer a harcsafilé, 4 ezer a pontyszelet

Itt vannak a karácsonyi halárak: 9 ezer a harcsafilé, 4 ezer a pontyszelet

A közleményben idézik Németh Istvánt, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (Mahal) elnökét, aki szerint az élőponty ára kilogrammonként 1800-2200 forint között alakul a szeletelt ponty 3500-4000 forintba kerül majd.

A közleményben idézik Németh Istvánt, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (Mahal) elnökét, aki szerint az élőponty ára kilogrammonként 1800-2200 forint között alakul a szeletelt ponty 3500-4000 forintba kerül majd.

Az afrikai harcsa filéjéért 4000 forint körüli összeget kérnek majd a kereskedők, míg a filézett szürke harcsa kilójának ára 8000-9000 forint között alakulhat az idei szezonban.

Az agroinform.hu kiemelte, az egy főre jutó halfogyasztás nemzetközi összehasonlításban továbbra is igen alacsony, 6,5-7 kilogramm, szemben az Európai Unió évi 22 kilogrammos átlagával.

A termelők helyzetét az is nehezíti, hogy a visszafogott hazai fogyasztásnak is több mint harmada az év legvégére koncentrálódik.

Magyarországon több mint 25 ezer hektárnyi vízterületen működnek tógazdaságok.

A hazai haltermelők helyzetét idén elsősorban a nyár második felében tomboló aszály rontotta, ami elsősorban a vízutánpótlási problémákban, a vízminőség romlásában öltött testet.

A magas vízhőmérséklet a minőségromáson kívül felgyorsította a halak anyagcseréjét is, ami többlettakarmányt igényelt, miközben a testtömeg-gyarapodás elmaradt az átlagtól – tájékoztatott az agroinform.hu.

Óriási különbségek vannak a halárakban országszerte, Szeged a legdrágább. Részletek ITT.

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(forrás: MTI, nyitókép: Nagy István FB-oldala)