2024. június 19. szerda | Gyárfás
Halgazdálkodás

Jelentős értékben valósultak meg extraponty-telepítések országszerte – fotókkal

Jelentős értékben valósultak meg extraponty-telepítések országszerte – fotókkal

Nagy sikere volt a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) 5-8 kilós pontytelepítésekre kiírt pályázatának, a nyertesek sorra hírt adnak a megtörtént halasításokról.

„Horgászvizek ponty törzsállomány fejlesztése” jogcímen lehetett idén vissza nem térítendő támogatást igényelniük a Mohosz horgászati célú halgazdálkodást folytató tagszövetségei és tagszövetségi tagegyesületeinek. 

A pályázók kizárólag 5-8 kilogramm közötti pontyok telepítésére nyújthatták be igényüket vissza nem térítendő támogatásra, amelynek keretösszege 30 millió forint volt.

A pályázott telepítés nettó értékének 38 százaléka (950 forint/kilogrammon), maximum egyesületenként 2.375.000 forint, tagszövetségenként 7.125.000 forint volt igényelhető támogatásként.

A kiírás szerint a halbeszerzés elszámolása kizárólag a Mohosz és a kijelölt haltermelő által megállapított egyedi nettó egységáron, 2500 forint/kilogrammon valósulhat meg.

Azt is feltételként szabták, hogy a pontyok kihelyezését október 15. és november 30. között kell megvalósítani. 

A számokból látszik, hogy országszerte mintegy 80 millió forint értékben 32 tonna nagyponty került vagy kerül a hó végéig a vizekbe. 

A sikeres pályázók közül többen az utóbbi napokban hajtották végre a halasítást, és sorra számolnak be az extra méretű halak érkezéséről. 

A Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége (HECSMSZ) november 15-én, szerdán telepített 6 kilogramm feletti pontyokat a hozzá tartozó horgászvizekbe.

„Az előzetes tervnek megfelelően összesen 15 mázsa 6 kilogrammfeletti állomány került vármegyénk kiemelt horgászvizeibe: az Atkai-holtágba (612 kilogramm), a Gyálai-holtág (610 kilogramm) egyes szakaszaiba (Lisztes, Sárgás, Görbe) valamint a Maty-éri víztározóba (308 kilogramm)” – olvasható a szövetség Facebook-oldalán.

„Az érkező halak védelmének érdekében a telepítésen halőreink nagy létszámban vettek részt, a szállító tartályokból egyszerre 2-3 darabot kiemelve, a vízbe gázolva engedték szabadon őket, hogy minél kevésbé sérüljenek. A telepítés dokumentációjának érdekében néhány példányt lefotóztunk, mérlegeltünk, ám igyekeztünk, hogy minél kevesebb időt töltsenek a pontybölcsőben, minél hamarabb úszhassanak ők is társaik után” – részletezte a telepítést a HECSMSZ.

Szintén hírt adott az extraponty-telepítésről a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége (KHESZ), amely 6,2 tonnnát helyezett ki a 7-10 kilós halakból.

Értesülhettek továbbá a nagyhalak érkezéséről a többi között a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei horgászok is. November 16-án, csütörtökön a Tiszadobi holtágrendszerbe és a Császárszállás-Oláhréti víztározóba 6 kilogrammos átlagtömegű pontyból érkezett 1-1 tonnányi.

A Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetségének (KTVHESZ) is jutott 2,5 tonna.

A kisebb egyesületek is részesültek támogatásban, mint péládul a Mágori Horgász Egyesület és Komrai-Hasznosi Horgász Egyesület.

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: HECSMSZ)