2022. június 27. hétfő | László
Halgazdálkodás

Megtörtént a halpusztulás utáni telepítés a Városligeti-tónál

Megtörtént a halpusztulás utáni telepítés a Városligeti-tónál

Április 6-ára virradóra rothadó dögszag, valamint a víz tükrén lebegő, elpusztult halak látványa fogadta a „tősgyökeres” kutyasétáltatókat a Városligeti-tónál. Hogy mi okozta a végzetes halpusztulást, továbbra sem tudni, egy valami azonban biztos: halak most sem látszanak a vízben – pedig elvben már ott vannak – számolt be a borsonline.hu.

A lap emlékeztetett, hogy bő egy hónapja még óriási pontyok, hatalmas amurok, illetve egészen apró halak tetemei lebegtek a víz felszínén, sőt: a tó szélén itt-ott még vérfoltokba is lehetett botlani. Habár az egzotikus, melegtűrő csigaállomány teljes egészében elpusztult, a három, egzotikusnak mondható tízlábú rákból pedig két faj állománya is szinte teljesen eltűnt, szerencsére számos nagyobb testű hal és díszhal túlélte a pusztulást.

A Városliget Zrt. korábban a Széchenyi-fürdőt hibáztatta, mondván a létesítményből érkező termálvízben lévő biológiai szennyeződések, illetve a magas fertőtlenítőtartalom okozhatta a halpusztulást, ezt azonban a Széchenyi-fürdő tagadta.

A havária bekövetkeztével mindenesetre megszűnt a fürdő felőli vízpótlás, melynek értelmében a gravitációs elszivárgás is szinte minimális, a betonmedencében bennragadt belső vizet pedig folyamatosan keringetik. 

Az újratelepítéseket is megkezdték. Az Aranyponty Halászati Zrt. munkatársa, Rácz Kristóf elmondta, két mázsa amurt, 0,5-1 kilogramm közötti példányokat helyeztek a tóba. 

„Az előzetesen szükséges mintavétel természetesen megtörtént, a víz minősége pedig kellőképpen kielégítőnek bizonyult ahhoz, hogy új jövevényeket fogadjon be” – magyarázta a szakember, hozzátéve, hogy a jelenleg 30-40 centiméter hosszúak, de 1 méteresre is megnőnek majd.

„Ott vannak azok, csak nem látszanak, és pont ez a lényeg” – fejtette ki a haltelepítést végző Rácz, ezzel is arra utalva, hogy a vízbe már csak azért is kellenek az amurok, mivel előszeretettel fogyasztják el a tó medréül szolgáló betonteknőben a napsütés hatására csak tovább burjánzó algát.

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

(fotó: mujegpalya.hu)