2022. szeptember 28. szerda | Vencel
Halgazdálkodás

Naponta egy centi víz párolog el a Szegedfish Kft. tógazdaságában

Naponta egy centi víz párolog el a Szegedfish Kft. tógazdaságában

Kiszáradással fenyegeti a halastavakat és a holtágakat a rendkívüli aszály. A vízhiány miatt azonban Csongrád-Csanád megyében egyelőre nem volt halpusztulás. A fehértói halgazdaságban lesz elég hal, de a rendkívüli időjárás és a rezsi emelkedése miatt jelentős drágulás várható. A naponta elpárolgó, körülbelül egy centi vizet még tudják pótolni. 

– Vasárnap voltam az Atkai holtágnál, ahol 174 centit vízállást mutatott a mérce, durván egy olyan 70 centiméternyi víz hiányzik a megszokotthoz képest. A Maty-éri víztározóba a szegedi Olimpiai Központ már a harmadik vízpótlást tervezi – nyilatkozta a Délmagyarnak Oláh Szabolcs, a Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetségének (HECSMSZ) ügyvezető elnöke. 

Szerinte azoknál a holtágaknál és halastavaknál alakultak ki kritikus helyzetek, amelyeknél megoldhatatlan szivattyúzással a vízpótlás. Ezek többnyire belvíztározók, de idén nem volt belvíz.

– Az Akolszögi és a Körtvélyesi holtágakban csak gravitációsan, a Tiszán levonuló árhullámmal tudunk vizet pótolni. A vízszint alacsony, de jelentős halpusztulást nem tapasztaltunk. A hivatásos halőrök folyamatosan követik a vizek állapotát. Ha szükséges, akkor levegőztető berendezésekkel tudjuk frissíteni a vizet, enyhíteni az oxigénhiányt – tette hozzá.

Már tavaly is aszályos év volt, erre tett rá még egy lapáttal 2022. Nagyjából a szokásos csapadékmennyiség fele hiányzik az Alföldön. A folyók vízszintje évek óta nem volt ennyire alacsony. A Maroson a valaha mért legkisebb vízszint is megdőlt, vasárnap mínusz 116 centimétert mutatott a vízmérce, ami történelmi rekord, és a Hármas-Körösön is nagy a baj.

A Szeged melletti Fehér-tói halgazdaságban is az aszállyal. Ez egy mesterséges tórendszer, ahol töltések között tárolják a vizet. Összesen 141 kisebb-nagyobb tavon, 2082 hektárnyi területen gazdálkodnak.

– A tartósan magas, 24-25 fok körüli hőmérsékletnél már óriási a párolgás. Naponta körülbelül egy centiméterrel csökken a víz szintje, miközben lúgosodik, ezért feltétlenül pótolni kell – közölte Sztanó János, a Szegedfish Kft. ügyvezetője.

Egy átlagos évben 10-12 millió köbméternyi vízre van szüksége a halgazdaságnak, de ez nem egy átlagos év, így most 50 százalékkal többre, amit belvíz hiányában, a Tiszából kell – az Algyői főcsatornán keresztül – szivattyúzással pótolni. Ezért pedig vízdíjat fizetnek az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóságnak (Ativizig). De gázból, áramból és üzemanyagból is sokat fogyasztanak. Az áramért tavaly 33 forint 26 fillért, idén már 63 forint 50 fillért fizetnek kilowattóránként.

– A tórendszerben évente 3100-3200 tonna takarmányt használunk fel. Ez döntően kukorica, búza és táp. Tavalyhoz képest ezek ára megháromszorozódott. Lassan az a kérdés, hogy a térségben egyáltalán lesz-e kukorica az állatoknak – mondta Sztanó János. 

Az ügyvezető egyébként optimista, szerinte lesz elegendő ponty és harcsa a boltokban, csak jóval drágábban, mint ahogy megszoktuk.

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: szegedfish.hu)