2022. december 8. csütörtök | Mária
Halgazdálkodás

Négy tonna harcsát telepítettek az áradó Tiszába és az RSD mellékvizeibe

Négy tonna harcsát telepítettek az áradó Tiszába és az RSD mellékvizeibe

Harcsatelepítést hajtott végre a Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség (RDHSZ) és a Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége (HECSMSZ) összesen több mint négy tonna mennyiségben. 

„Tájékoztatjuk a horgászokat, hogy szeptember 22-én egynyaras szürkeharcsa-telepítés történt az Alsó-Tiszán” – közölte a HECSMSZ.

A délelőtt folyamán végrehajtott halasítás során több mint 6000 darab halat engedtek szabadon. Az átlagosan 30 dekás harcsák összesen 2016 kilogrammot tettek ki. 

A kihelyezéseket az áradó Tisza Csongrád-Csanád megyei szakaszán, két helyszínen valósították meg: Szegeden, a Foka partszakaszán, illetve a mindszenti komp lejárónál.

A telepítés a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) Állománypótlási és Fejlesztési Célelőirányzat (ÁPFE) pályázati támogatásával valósult meg.

Az RDHSZ tájékoztatása szerint szeptember 19-én megkezdték az őszi halasítási programukat a már-már hagyományosnak számító harcsatelepítéssel. 

Első körben 1500 kilogramm egynyaras harcsát helyeztek ki a Ráckevei-Soroksári Duna-ág (RSD) két mellékvizébe, az Északi övcsatornába, további 500 kilót pedig a Duna-Tisza csatornába. 

„A halgazdálkodó partnerünktől származó ragadozók telepítésének elsődleges célja a törpeharcsa-állomány gyérítése” – fogalmazott az RDHSZ.

A telepítésről egy videót is megosztottak, illetve egy számlát, amelyen látható, hogy a halakat (egészen pontosan 2031 kilót) a szegedi Ujhelyi Roland halszaporító szállította. 

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: HECSMSZ)