
A magyarországi tógazdaságokban összesen 22.838 tonna halat termeltek 2024-ben, ami 16,1 százalékkal több, mint az előző évben – olvasható az Agrárközgazdasági Intézet jelentésében.
A haltermelés túlnyomó része, 81,5 százaléka három régióra koncentrálódott: Észak-Alföld, Dél-Dunántúl és Dél-Alföld.
Gazdasági szempontból továbbra is legfontosabb halfajunk a ponty, amely a tógazdasági étkezési célú haltermelésből 78,3 százalékos részesedéssel bírt 2024-ben.
A magyar haltermelés döntő hányadát ma is a tógazdaságok adják, amelyek üzemelt területe 26.570 hektár volt.
Az intenzív termelési rendszerekben előállított hal mennyisége 2,1 százalékkal emelkedett az előző évhez képest, és elérte az 5785 tonnát, melyből 4307 tonnát étkezési célra állítottak elő.
A halak és halászati termékek kivitelének értéke 2024-ben 13,3 milliárd forint volt, míg az importé 56,7 milliárd forintot tett ki.
A külkereskedelmi mérleg így 43,4 milliárd forintos hiányt mutatott, ami 1,4 milliárd forinttal haladta meg a 2023-as veszteséget.
Még több friss hírért KATTINTS IDE!
(nyitókép: Pecaverzum)