2024. június 19. szerda | Gyárfás
Halgazdálkodás

Örömre ad okot a májusi ivadékvizsgálat eredménye a Tisza-tónál – fotókkal

Örömre ad okot a májusi ivadékvizsgálat eredménye a Tisza-tónál – fotókkal

Egy hónappal ezelőtt kissé csalódottak voltak a Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. munkatársai, mert még nem tudtak fogni az idei halszaporulatból, most azonban több faj ivadékát is meg tudták vizsgálni. Az eredmények nagyon bíztatóak.

A Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. közleménye szerint a ragadozók közül a sügér, a süllő és a balin ivadékával találkoztak, és mindegyikre igaz az állítás, miszerint átlagos standard hosszúságuk jelentősen meghaladja az évtizedes átlagot. A sügér 27 milliméteres volt, ami 4 milliméterrel több az évtizedes átlagnál.

A süllő esetében 29,8 milliméter áll szemben a 24 milliméterrel, a balinnál pedig 29,7 milliméter a 22 milliméterrel. Ezek jelentős eltérések, de ha megnézzük a tavalyi értékeket, még nagyobb különbséget láthatunk. A sügér ivadéka tavaly májusban 14,9 milliméteres, a süllőé 18,4 milliméteres, a baliné 17,5 milliméteres volt.

A számottevő különbség az éghajlat melegedéséből adódhat. Az enyhe tavasz miatt a víz is melegebb volt, ami miatt hamarabb gyűlt össze a szaporodáshoz szükséges hőösszeg. A melegebb vízben pedig az ivadék is gyorsabban fejlődik. Szerencsére ez a békés halakra is igaz, így táplálékból sincs hiány. 

Nagy örömre ad okot, hogy több compóivadékot is találtak, melyek átlagosan 14,22 milliméter hosszúak voltak. 

A keszegfélék ivadékai nagy felhőkben úszkálnak a partszéleken, a növényzetben megbújva pedig az ezüstkárász-szaporulat alkot nagy csapatokat. Utóbbi ráadásul két méretcsoportban van jelen. A kisebb, 18 milliméter körüli halmaz mellett van egy 30 milliméteres csoport is. 

„Ez azért kedvező, mert a gyorsabban növekedő ragadozóivadékok is megtalálhatják a számukra megfelelő méretű prédát” – állapították meg a tájékoztatóban.  

Érdekesség, hogy előkerült egy tavalyi szilvaorrú keszeg és egy szintén tavalyi jász, valamint a szivárványos ökle közel 60 darab ivadéka is.

A keszegfélék mérésére még várni kell egy hónapot, mert még nem lehet biztonsággal meghatározni a mintában lévő egyedek faját. A következő alkalommal remélhetőleg csukával is fognak találkozni.

Az áprilisi ivadékvizsgálat eredménye megtekinthető ITT.

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft.)