2022. január 18. kedd | Piroska
Halgazdálkodás

Remek kezdéssel két tonna törpét fogtak a Körös-menti halászok

Remek kezdéssel két tonna törpét fogtak a Körös-menti halászok

Mondhatni, hogy jól belekezdtek a halászok a Körösök mentén a törpeharcsa-gyérítésbe, ugyanis három helyszínen közel két tonnát fogtak a szezon első napján.

A horgász- és üdülőszezon lecsengésével a korábbi évek gyakorlatának megfelelően elkezdődött a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége (KHESZ) zárt vizein a törpeharcsák állományainak gyérítése.

A KHESZ tájékoztatása szerint jelenleg a Peresi-holtágon, a Torzsás-zugi-holtágon és a békésszentandrási Sirató-holtágon zajlik egyidejűleg a munka. 

November 17-én, szerdán a Peresi-holtágon emelték ki varsákat, amelyek korábban egy mélyebb mederszakaszon helyeztek el. A vízhőfok csökkenésével összeálló inváziós halak állományát alaposan sikerült megtizedelni, a délutánig elhúzódó halászat eredményeként 1.730 kilogramm került terítékre belőlük.

A szelektáló halászat hatékonyságát jól mutatja, hogy a törpeharcsák mellett csak néhány egyéb hal tévedt bele a varsákba, amelyeket természetesen sértetlen állapotban azonnal visszahelyezték a vízbe.

A törpeharcsák gyérítése az időjárás biztosította lehetőségek függvényében várhatóan egész télen zajlik majd, mivel a szövetség tapasztalatok alapján úgy ítéli meg, hogy ezzel a módszerrel hatékonyan lehet csökkenteni mennyiségüket.

A törpék ritkítása több helyszínen is zajlik az országban. A Tisza-tavon folyamatos a munka, míg Szolnoknál és Csongrád-Csanád megyében is novemberben kezdték el a munkát. 

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

(fotó: KHESZ/Szendőfi Balázs)

Pecaverzum a közösségi médiában:

Kövessétek Facebook-oldalunkat!

Csatlakozzatok hozzánk Instagramon!

Iratkozzatok fel Youtube-csatornánkra!