2024. július 17. szerda | Elek, Endre
Halgazdálkodás

Ritka pontyfajtából helyeztek ki egymilliót a Tiszába és két holtágába – fotókkal

Ritka pontyfajtából helyeztek ki egymilliót a Tiszába és két holtágába – fotókkal

Június 12-én, szerdán közel egymillió darab előnevelt pontyivadék (tiszai nyurga tájfajta) kihelyezése valósult meg az Alsó-Tisza egyes szakaszain (Tisza-folyó 830.000 darab) és a hullámtéri holtágakon (Körtvélyesi-holtág: 50.000 darab, Mártélyi-holtág: 50.000 darab, egyesületi beszerzés) – közölte a Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége (HECSMSZ).

A kuriózumnak számító pontyfajta a hazai tógazdasági haltermelésben kevésbé jelentős. A növekedése lassabb, szaporítása kevésbé tervezhető, így a hazai haltermelőktől történő beszerzése erősen korlátozott. 

A HECSMSZ és a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) folyamatosan kereste annak a lehetőségét, hogy megfelelő szakértelemmel és eszközökkel, valamint hajlandósággal rendelkező haltermelővel együttműködve a hazai tiszai vízgyűjtőhöz tartozó vizek pontyállományainak stabilitásához hozzájáruló telepítések tiszai nyurga pontyokkal történhessen.

2024-ben a szarvasi Agro-Aqua Kft.-vel – a szarvasi MATE AKI Halászati Kutató Központal (HAKI) történő együttműködés keretein belül – a sikeres szaporítást követően eredményes előnevelés történt, így az idei évben megvalósulhatott a tiszai nyurgák beszerzése és kihelyezése – írták a megjelent közleményben. 

„Bízunk benne, hogy a kihelyezett ivadékok jó megmaradással foglalják el új természetes élőhelyüket, és 4-5 év vagy akár 10 év múlva ismét találkozunk velük” – fogalmazott a HECSMSZ.

A tiszai telepítések a Mohosz Állománypótlási és Fejlesztései célerőirányzat pályázati program támogatásával valósultak meg.

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: HECSMSZ)