2022. szeptember 28. szerda | Vencel
Halgazdálkodás

Szintet lépett a magyar harcsanevelés

Szintet lépett a magyar harcsanevelés

Az új technológiának köszönhetően az év 12 hónapjában tudják garantálni az igények kielégítését európai harcsából.

Egy új keltetési rendszert fejlesztett ki az Aranyponty Zrt. Nagy Gábor halászati ágazatvezető a cég közösségi oldalán megjelent videóban elmondta, a SILGEN program keretében már két éve foglalkoznak az európai harcsa intenzív nevelésével, a teljesen kész technológiai rendszert pedig leendő partnereik számára is kínálják. 

A rétimajori telephelyen előállítják a harcsaivadékot, majd tápon nevelik steril körülmények között. 

„A tavaszi időszakban partnereinknek már ezeket a 8-10 dekagrammosra felnevelt harcsákat kínáljuk kihelyezésre akár ketreces, akár tavi tartásba, tápon tovább nevelésre, hogy aztán ezekből az év végére 2,5-3 kilós vágható, étkezési cél harcsát állíthassanak elő” – nyilatkozta Nagy Gábor, aki szerint az új intenzív technológiával az év 12 hónapjában biztosítják tudják az igények kielégítését. 

„Az európai harcsa kissé kiszorult a gazdaságokból, mert ha a tavakban több éven keresztül tartják, akkor túl nagyra nőnek, és akár károkat is okozhatnak. Az intenzív nevelése recirkulációs egységekben nagy energiafelhasználással meglehetősen drága, és ezt a piac nem tudta kompenzálni” – mutatott rá a halászati ágazatvezető. 

Pontosan ezért már a SILGEN program elindulása előtt évekkel igyekeztek a harcsa tápos nevelését minél olcsóbb keretek közé szorítani, és kifejlesztettek egy halastavi tartástechnológiát, amelynek keretében biztonságos takarmány-kijuttatással számolható hozamot hoznak létre úgy, hogy monokultúrában csak a harcsát tartják egy tóban. 

„Ez sikeresnek tűnt, országszerte többen elkezdték. Reméljük, hogy ez a hal sokkal jobban elterjed, mint az elmúlt időszakban, és ezzel a projekttel hozzájárulhatunk ahhoz, hogy akár a hétköznapokban is, nem csak az ünnepi alkalmakkor európai harcsahús kerülhessen a fogyasztók asztalára” – fogalmazott Nagy Gábor.  

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

(fotónk illusztráció, forrása: Youtube)