2023. május 30. kedd | Janka, Zsanett
Halgazdálkodás

Újragondolták a balatoni telepítéseket a benzinár-emelkedés és az alacsony vízállás miatt

Újragondolták a balatoni telepítéseket a benzinár-emelkedés és az alacsony vízállás miatt

Kevesebb helyszínek zajlanak majd a balatoni haltelepítések az ősz folyamán a megemelkedett üzemanyagárak és a Balatonon alacsony vízállása miatt. A korábbi évektől eltérő módosítás nem érti a kihelyezett halak mennyiségét.

Szeptember 22-én kezdetét veszi az őszi haltelepítési szezon a Balatonnál – közölte a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Kft. (BHNp Zrt.)

A lehalászást reggel a varászlói tógazdaságban kezdték, majd jövő hétfőtől már Balatonlelle-Irmapusztán folytatják az éves termés „betakarítását”. A fogott halakat válogatást követően szállítják a Balatonba. 

A horgászok a megszokott minőségű és mennyiségű haltelepítésekre számíthatnak, azonban idén a korábbinál kevesebb helyszínen zajlanak majd a halasítások. Ennek oka elsősorban a magas üzemanyagárak miatt megnövekedett szállítási költség, másodsorban a Balaton alacsony vízállása, melynek következtében néhány telepítési helyszínen olyan sekély a víz, amely nem tenné lehetővé a halak biztonságos leengedését.

„Arra fogunk törekedni, hogy a tógazdásagainkhoz legközelebb fekvő, biztonságos vízmélységgel rendelkező helyszínekre szállítsuk a fogott halakat. Továbbá igyekszünk tartani azt a korábbi alapelvet, hogy az éves pontytelepítési mennyiséget megközelítőleg azonos arányban osszuk el a Balaton három medencéjébe” – fogalmazott közleményében a BHNp Zrt.

De azoknak a horgászoknak sem kell aggódniuk, akik esetleg távolabb horgásznak egy-egy telepítési helyszíntől, ugyanis a haljelöléses vizsgálatokból a szakemberek tudják, hogy a halállomány az élőhelyi adottságok és nem pedig a haltelepítési helyek arányában oszlik el a Balatonban. 

A korábbi évek gyakorlatának megfelelően napról napra beszámolnak majd a haltelepítések aktuális mennyiségeiről a BHNp Zrt. internetes oldalán. Az események nyilvánosak, azokat bárki szabadon megtekintheti.

Az alábbi táblázatban látható fajonként és korcsoportonként az éves telepítési kötelezettség, valamint a már idén betelepített mennyiség. A hiányzó értékeket az előttünk álló őszi telepítési szezonban fogják kihelyezni.

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: BHNp Zrt.)