2024. március 28. csütörtök | Gedeon, Johanna
Nagy fogások

4005 nap után dőlt meg a bőrpontyrekord Maconkán

4005 nap után dőlt meg a bőrpontyrekord Maconkán

A 18,50 kilogrammos példányt Bajnai Gergő fogta, aki több mint 10 éves rekordot adott át a múltnak.

November elsején hajnalban 4005 nap után a gáti szakaszon Bajnai Gergő egy 18,50 kilogrammos (81/82 centiméter) bőrponttyal új abszolút bőrpontytórekordot állított fel a Maconkai-víztározón – adta hírül a Bátonyterenye-Maconkai Szabadidő- és Sporthorgász Egyesület (BSHE) a Facebookon.

„A remek hal a tartósan kisvizes időszak ellenére is jó kondícióban került ki, és őszintén kívánunk neki hosszú-hosszú éveket Maconkán, várhatóan hamarosan 20 kiló feletti kivitelben!” – fogalmaztak a posztban.

A BSHE azt is írta, hogy a tórekord „lelki alapon is megérintett őket”. Felidézték a Király Béla által 2011. november 14-én tórekordként kifogott 17,80 kilós bőrpontyukat (Biumot), amelyet elloptak

Az eltulajdonított hal később Biatorbágyon került elő, és a kálváriája ellenére pár év múlva már meghaladta a 22 kilót. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felderítette az ügyet, de sajnos korábbi maconkai rekorder jelen ismeretek szerint már nem élte meg azt, hogy hazakerülhessen, pedig többször is igazoltan és már az ismert „háttérrel” horogra került – írta a BSHE.

Azt is kiemelték, hogy bocsánatkérést és kártérítést sem kapott az egyesület a mai napig.

„Telt, múlt az idő, sokáig nem tudtunk »tiszta« bőrpontyot beszerezni, majd 6 évvel ezelőtt érkezett egy pár 6-8 kilós példány. Tavaly a fogásokból már látszott, hogy hamarosan megdőlhet ez a rekord is” – zárta közleményét a BSHE. 

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: BSHE)