2024. július 16. kedd | Valter
Nagy fogások

72 éves világrekord dőlhet meg a Texasban fogott aligátorhallal – fotókkal, videóval

72 éves világrekord dőlhet meg a Texasban fogott aligátorhallal – fotókkal, videóval

Hatalmas aligátorhalat fogtak egy texasi víztározóból, majd közel háromórás küzdelem után visszaengedték a vízbe – írja a Live Science alapján a 24.hu. Szakértők szerint a rendkívüli fogás megdönthet két, 1951-ben felállított világrekordot.

Art Weston szeptember 2-án találta meg a gigantikus példányt a Sam Rayburn-víztározóban Kirk Kirkland helyi hajóskapitány segítségével. A termetes hal 2,5 méter hosszú és 128 kilogrammos volt.

Westonnak 2 óra 45 percbe telt, mire sikerült kiemelnie az állatot. Miután megmérték, a páros visszaengedte a halat a mesterséges tóba.

Weston és Kirkland bizonyítékokat nyújtott be a Nemzetközi Sporthorgász Szövetségnek (IGFA). A fogás a fajra vonatkozóan valószínűleg megdönti az IGFA férfi 2,72 kilogrammos zsinórosztályban, illetve az IGFA bármelyik zsinórosztályban elért csúcsát. A rekordot hivatalosan még nem igazolták.

Solomon David, a Minnesotai Egyetem ökológusa szerint a 2,4 méternél hosszabb aligátorhalak nagyon ritkák. Kutatócsoportja eddig csak néhány ilyen hosszú egyeddel találkozott, ám az elmúlt években ennél nagyobb egyedeket is kifogtak.

A szakértő hozzátette, a valaha kiemelt legnagyobb példány 148 kilogrammos volt, ezt 2011-ben találták meg a Mississippiben. Azt az állatot halászhálóval fogták, így nem számított IGFA-rekordnak. 

2011-ben egy Houston melletti öbölből emeltek ki egy 136 kilogrammosra becsült halat, azt viszont nem mérték le.

Az aligátorhal Észak- és Közép-Amerika édesvizeiben honos, nevét pedig aligátorszerű fejéről és éles fogairól kapta. A faj ragadozó, egyedei 2 méteres hosszig igen gyorsan nőnek, és több mint száz évig is élhetnek.

David szerint a mostani példány egy 50-80 éves nőstény lehetett. A kifejlett nőstények jellemzően nagyobbak, mint a hímek.

Így engedte vissza:

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: Art Weston-Fcabeook)