2022. június 27. hétfő | László
Nagy fogások

A csatorna ajándéka: többnapos várakozás után 18 kilós amur – videóval

A csatorna ajándéka: többnapos várakozás után 18 kilós amur – videóval

Saját készítésű etetőanyaggal és csalival próbált meg amurt fogni a Dunavölgyi-főcsatornából Molnár Viktor. Próbálkozását többnapos kitartó horgászat után siker koronázta. 

Molnár Viktor szereti saját maga elkészíteni az etetőanyagot és a csalit is. A fiatal horgász tavaly is remek halakat fogott házi kajákkal. Akkor elárulta azt is, hogyan készíthetünk olyan magmixet, amelytől biztosan összefut az amurok szájában a nyál. Nézd meg a receptet IDE KATTINTVA!

Legutóbbi, május eleji horgászatára is – amelynek helyszínéül a Dunavölgyi-főcsatorna szolgált – már jó előre elkezdett készülni. Pénteken este megfőzte a kendermag, lenmag, köles, gersli és a sárgaborsó alkotta magmixét, amely re még rádarált friss füvet és ráöntötte annak levét – derült ki Viktor beszámolójából, amelyet személyes Facebook-blogján osztott meg.

A keverék egy estét állt, az első bevetésre szombaton került sor, de hal akkor még nem került a horogra. „Igazából ezt egy megfigyelő horgászatnak tudnám elkönyvelni, sikerült megtalálni a halak helyét. Rengeteg fordulást, ugrást láttunk” – értékelte az első napot.  

Vasárnap nem tudott lemenni a csatornához, legközelebb hétfőn 10 óra körül ért le az etetett helyre. Gyorsan volt is egy kapása, egy nagyobb keszeget akasztott, de kipattant a horog a szájából, 17 óra felé egy jókora zápor kapta el, de ekkor sem adta fel, össze szerette volna halazni a kezét.  

„Megfordult a fejemben a távozás, de mindenképpen halat akartam fogni, így maradtam. Az eső után egyszer csak egy kapásra lettem figyelmes. Sikerült az első halat szákba terelnem, amely egy keszeghibrid volt véleményem szerint, ezután nem történt semmi” – írta posztjában. 

Kedden ebéd után kezdte meg a horgászatot, 16 óra körül jelentkezett egy keszeg, ekkora frissítette is a szerelékeket.

„Mindkét boton combi riget használtam, a hajszálelőke és az előke hosszán volt eltérés. Az ólom, amit használtam 90 grammos volt, erre került etetőanyag, amelyet én kevertem. A főzött apró magvakhoz adtam erjesztett kukoricát és tigrismogyorót, ehhez adtam szemesanyag-ragasztót és egy kis sweet corn őrleményt. Egy tökéletes állagú anyagot kaptam, amelyet könnyen az ólomra tudtam rakni, így egy oldódó »bombát« kapva” – részletezte a házi receptet.  

Sötétedés után a kocsiba kellett szállni a szúnyogok miatt, így már kicsit el is bóbiskoltak, mire megszólalt a kapásjelző. 

„Kiléptem az autóból, és elindult a hal folyással lefelé. Leértem a bothoz, felvettem a kontaktust vele, és tudatosult bennem, hogy megvan a hal, amiért jöttem. Az első pillantásig azt hittem, hogy egy kisebb példánnyal van dolgom, de utána olyan erővel indult meg felfelé folyásnak, hogy sok minden nem tudtam tenni, csak hagyni hagy menjen. Egyre kisebb köröket tett meg, majd egyszer csak megadta magát, sikerült elsőre megmeríteni. Nem tört vissza, mikor megérezte a merítőt” – fogalmazott Molnár Viktor. 

Az amur tömege 18,31 kilogramm volt.

A mérlegelés, fertőtlenítés és pár fotó után már ment is vissza a Dunavölgyi-főcsatornába. Erről videó is készült. Íme: 

Viktor a Pecaverzum érdeklődésére elmondta, hogy direkt amurt szeretett volna fogni, így nagyon örült, hogy ez sikerült, és ráadásul egy ekkora példánnyal.

„Nagy érték egy ekkora csatornán, más 10-20 évet ül egy ilyen halért” – nyilatkozta. 

Itt pedig a teljes élménybeszámoló, amelynek az a címe, hogy „A csatorna ajándéka”:

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!