2024. június 19. szerda | Gyárfás
Nagy fogások

A horgász titka, aki mágnesként vonzza a Duna óriásamurjait – fotókkal

A horgász titka, aki mágnesként vonzza a Duna óriásamurjait – fotókkal

Bodnár István sorra fogja a szebbnél szebb amurokat a Dunán, miközben a lapátdévérek is gyakori vendégei. A Pecaverzumnak elárulta, hogyan csinálja.

„Nagyon sok esetben jól lehet amurt úsztatva fogni, de inkább nyáron, és algával" – mesélte a Pecaverzum érdeklődésére Bodnár István, aki szinte akkor fog amurt a Dunán, amikor nem szégyelli.

A héten például még el sem készült a nyolckilós fogásáról a cikkünk, amikor ránk írt, hogy azóta akasztott egy 15 kilósat is.

„A mostani amurjaimat keszegezés közben csaltam horogvégre gilisztával, matchbottal, 0.18-as főzsinórral. Szóval, elég brutál küzdelmek ezek. Előfordul, hogy le is lép egy-kettő, hétfőn négy ment el, és kettő lett meg” – idézte fel a hét második napján történteket Bodnár István.

A horgász nagy duzzogva rábólintott arra, amikor a Duna úsztatós amurspecialistájának neveztük.

„Nem akarok nagyképű lenni, de talán mondhatjuk, hogy az vagyok. Hiszen sűrűn horgászok így amurra, bár nemcsak úsztatva, hanem fenekezve is szívesen kergetem őket. Van, amikor nagyon jó rájuk úsztatva horgászni, de van, amikor jobb fenekezve célba venni őket” – avatott be a sikeres módszereinek a világába a folyami horgász, aki a sok-sok irigylésre méltó fotó ellenére megrögzött pergető horgásznak tartja magát.

8 kilós  úsztatva, gilisztára

Bár tilalom idején nagyon szívesen békés halazik. „Nyáron előfordul, hogy a kényelmes, sütőgetős pecák alkalmával leülünk fenekezni amurra és pontyra, de én szinte 90 százalékban pergetek” – mondta István, aki a mostani amurját nem mérte le se hosszra, se tömegre.

Ezzel együtt úgy véli, a hal körülbelül 8 kilós, és faroktőig 75 centiméter körüli lehetett. Mostanság nap mint nap köszönetet mond az adakozó Dunának.

„Nagy dévérből szerintem több száz kilót fogtunk az elmúlt hónapban. A 2-3 kilós dévérek mellé jött rengeteg ponty, balin, domolykó, jászkeszeg, bodorka, leánykoncér, karikakeszeg” – összegezte a hónapot, míg a keddi napról azt mondta, az amur mellé jött két lapátdévér és néhány kis jászkeszeg.

22 kilós  fenékről, kukoricára

A 8 kilós amur – mesélte István – gyönyörűen elvitte az úszót, amelyet a „szüttyögősebb” dévér lassabban húzott oldalra.

„Bevágtam, és a legelején pontyra gondoltam, mert azokat is fogtunk. De amikor feljött a víz tetejére, akkor láttam, hogy amur küzd a bot végén, ezért rögtön lazítottam is a féken. Aztán egy brutál 20 perces harc következett. Elindult a sodrásban a hal, ezért okosan kellett fárasztani” – de a szákolással még közel sem ért véget a csata.

„Sokszor szépen kifárasztod, aztán birkózni kell vele a matracon, iszonyat erő van ezekben a halakban. Mindegyik amur nagyon erős, de a folyóvíziek még inkább. Hét kirohanást is produkált, pedig közel sem ez volt a legnagyobb amurom, hiszen fogtam már 22 kilósat is. Egyszer pedig egy – saccra – közel 30 kilós elment, avagy csatát nyert ellenem” – mondta a legjeiről a dunai pecás, a sort aztán még tovább folytatva.

20 kilós – úsztatva, algával

„Úsztatva fogtam már 20 kilós példányt is, de a legnagyobbak a fenékről érkeznek. Erre a halra már egy picit erősebb cuccal horgásztam, mivel akkor a pontyot tekintettem célhalnak. De bekeveredtek közéjük az amurok. Ezt a 20 kilós egyedet már 0.22-es damillal sikerült horogra csalni másfél méteres eresztékkel a közel kétméteres vízben – vízközt, de a fenék közelében” – árulta el.

És amikor már úgy gondoltuk, hogy kész a cikk, István egy üzenettel és egy látványos fotóval (lásd: nyitóképünket) jelentkezett szerkesztőségünknél. „Mai körülbelül 15 kilós, gilisztával” – írta rövid üzenetében, majd kérésünkre a részleteket emígyen foglalta össze.

„Most 0.22-es zsinórral és a keményebb botommal vettem őket célba. A fárasztás 30 percig is eltartott. Úsztatva fogtam ezt a szépséget, míg egy másiknál elszakadt a 0.20-as előke” – folytatta az amurok dunai réme, akitől persze nem kell igazán félniük, mert hősük visszaengedi őket, sok csatát pedig eleve a halak nyernek meg.

De ezeken a 8-15-22 kilós csodákon azért biztos, hogy minden horgász sóhajtozva és irigykedve tekint végig.

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(fotók: Bodnár István/Pecaverzum)