2024. június 19. szerda | Gyárfás
Nagy fogások

„A szívem a nyakamban lüktetett” – a 12 kilós balatoni süllő elképesztő története

„A szívem a nyakamban lüktetett” – a 12 kilós balatoni süllő elképesztő története

Gelencsér Csaba balatoni horgászvezető kissé váratlan tettre szánta el magát, egy teljesen új területét kezdte el vizsgálni a Balatonnak. Az eredmény? Egy egyméteres, közel 12 kilós süllő. A pecás a Pergető Kalandok Facebook-oldalán mesélt a nem mindennapi fogasfogásról.

„Lassan öt év horgászvezetés (és 30 évnyi horgász tapasztalat) után is mindig tanul újat az ember, és a legmodernebb szonártechnológia ellenére is még mindig meg tud lepni a Balaton. Elképesztő halakat rejt ez a víz” – írta bevezetőjében a túravezető, hozzátéve, sok időt fordít arra, hogy minél több területet ismerjen meg a Balatonból.

Ez azért fontos a számára, mert szereti rotálni a helyeket, ráadásul ilyenkor ő sem tudja, mire számíthat.

„Különböző okok miatt az elmúlt napok egyikén úgy döntöttem, hogy egy számomra ismeretlen szekció felé kormányzom a csónakot, és megpróbálok új lehetőségeket keresni vendégeim számára, ahol eredményesek lehetnek a túráimon. Teljesen vakon voltam, már ha annak lehet nevezni azt, hogy a legmodernebb szonárok segítenek a munkámban” – mesélte a Facebook-oldalán, kiemelve, hogy órák teltek el, mire az első megállásra alkalmas helyet megpillantotta.

„Az elmúlt néhány évben rengeteg tapasztalatot sikerült szereznem a kapitális fogasokkal kapcsolatban, hiszen majdnem minden horgászvendégem számára ők jelentik azt a bizonyos »csodaszarvast«. Trükkök, kombinációk, variációk voltak a kapocsban, de még egy koppintás sem érkezett” – de mit lehet ilyenkor tenni?

„Csalódottan dobtam egy hosszút »vakon«, körülbelül 20-25 méterre az akadótól, mondván, hogy ez lesz a jokerdobás. Lesz, ami lesz, ezután továbbállok” – gondolta Csaba, mire a behúzás felénél olyan agresszív kapása volt, hogy abba még a csónak is beleremegett.

„Előbb vágtam be, minthogy tudatosult volna bennem a kapás iszonyatos ereje. A nagy halakkal szemben már bizonyított pergetőbot teljes görbülettel jelezte, hogy egy titán van a horgon. A rendkívül szigorúra állított fékről vajként futott le a fonott zsinór. A szívem a nyakamban lüktetett, éreztem, ahogy az ereimet elönti az adrenalin” – majd az járt a horgászvezető fejében, hogy ez a hal a nagyok között is óriási.

Ha nagy és erős, akkor mi más lehetne, mint harcsa?

„A horgonyokat fel kellett húznom, egyszerűen reális erőkifejtéssel nem tudtam megfordítani a halat, és félő volt, hogy a kötelekre tekeredik a zsinór, a hallal együtt. Kilazítottam a féket és felhúztam a súlyokat. A hal még mindig küzdött, de a mozgása alapján nem éreztem harcsának. Aztán felmerült bennem a gondolat, hogy egy nagy ponty lehet, hiszen már sokat fogtunk szabályosan gumihallal, a védett horog ellenére. Óvatosan előkészítettem a merítőszákot, remegő kézzel nyitottam ki. Talán még a világ minden zaja is megszűnt létezni, csend lett a nyílt vízen. Csak a kolosszus és én léteztünk azokban a pillanatokban. Pattanásig feszült figyelemmel fárasztottam a halat perceken át. Ilyen erősnek halat még csak akkor éreztem, amikor harcsát akasztottam” – de akkor mi lehetett a horog végén?

Nem sokkal később ezüst szín törte át a vízfelszín opálos monotonitását, Csabának pedig elakadt a lélegzete. „Ez süllő! De mekkora?” – ezek után óvatosan megmerítette, de közben zihált az izgalomtól és az örömtől.

„Azt sem tudtam, melyik bolygón vagyok. A háta olyan széles volt, mint egy felnőtt ember dereka. A bölcsőre helyezett mérce kerek 100 centimétert mutatott. Ilyen nincs, gondoltam. Újra megmértem. Ismét kerek 100 centiméter. Előkerestem a halmérő bölcsőt, kitáráztam a mérlegem gyorsan, amely 11,9 kilogrammot mutatott” – idézte fel az állványba tett telefonos szelfik előtti utolsó másodperceket.

A fotót láthatjuk, a teljes sztorit pedig ITT olvashatjátok el a gigantikus süllőről!

Az országos rekordot egyébként Karajos László tartja, aki 2007. január 2-án a Pilismaróti-öbölben tarthatott a kezében egy 14,96 kilós, 97 centis példányt.

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: Pergető Kalandok FB-oldal)