2024. július 17. szerda | Elek, Endre
Nagy fogások

A „véletlen műve”: szegedi horgásztóból került elő 21 kilós lapátorrú tok

A „véletlen műve”: szegedi horgásztóból került elő 21 kilós lapátorrú tok

Magyarországon nem sok horgászvízben találkozhatunk lapátorrú tokhalakkal, így igazán különlegesnek számít, ha egy horgász egy ilyen halat tud horogra csalni, majd sikeresen partra terelni.

A Maconkai-víztározón idén már hét darabot is fogtak, amelyek közül az egyik Európa-rekord lett. A tórendszer rekordlistáján jelenleg 66 lapátorrú tok szerepel, így ott nem is feltétlenül kerekedik ki a halőrök szeme, ha ilyen példánnyal találkoznak. 

Azt viszont kevesen tudják, hogy Szegeden is élnek lapátorrú tokok, amelyek közül az egyik pár hete megmutatta magát. 

Atkári Richárd rendszeresen, akár heti több alkalommal is kijár a 7,5 hektáros Lencsés Horgásztóhoz, így tett július 4-én, kedden is. 3 librás bojlis botján, 0,35-ös monofil főzsinóron, 0,35-ös fluorocarbon leaderen, 4-es horog mellett 20 milliméteres, tigrismogyorós bojlit kínált fel. 11 óra tájékában „brutális, füstölős kapásra” lett figyelmes – számolt be a Pecaverzumnak.

„Én még nem is hallottam a kapásjelzőmet ilyen hangot kiadni, olyan erővel húzta a damilt, hogy először nem tudtam, mi történik, mi akadt a horogra. Aztán, amikor felvettem vele a kontaktot, aránylag egészen könnyen jött ki. Éreztem, hogy valami nagyot húzok, de nem küzdött” – mesélte Atkári Richárd, aki ekkor még nem is sejtette, milyen halnak tetszett meg az eredetileg pontyoknak készült csali.

„Amikor kiért a parthoz, akkor láttam meg az orrát. Aztán fordult egyet, és pár másodperc alatt 30 méter damilt lerántott az orsóról, a nyílt víz felé tört ki, ezt eljátszottuk még háromszor, amikorra már beletekerte magát az előtét zsinóromba” – vette észre, hogy itt bizony már gyorsan cselekedni kell, ha nem akarja elveszíteni a halat, vagy azt, hogy maradandó sérülést okozzon magának a különleges uszonyos.

Szerencséjére éppen megérkezett az egyik barátja, aki segített neki. „Mondtam, hogy muszáj lesz megszákolni valahogy, mert felszabdalja magát a damillal. Végül az orránál fogva sikerült belevezetni, a farka így is kilógott a szákból” – vázolta a közel félórás fárasztás végkifejletét Atkári Richárd.

Ezt követően a lapátorrú tokot halmatracra fektették, a rátekeredett szereléket pedig egyből levágták róla, miközben vízzel locsolták. A fényképek elkészítését és a hal visszaengedését már csak a mérlegelés előzte meg, amelynek során kiderült, hogy 21 kilós és 140 centiméteres volt.

A horgász szerint a „véletlen műve”, hogy bojlival ilyet halat fogott. Magyarázat talán az lehet, hogy a felmelegedett vízben a gyorsabban oldódó csali felhőt képzett, amely felkelthette a tok figyelmét, majd be is szippantotta a szájába a horgot. 

„Azt tudom, hogy régebben telepítettek nagyon sokat a tóba, de nem sűrűn jönnek ki. A halőrtől tudom, hogy tavasszal fogtak egy 16 kilóst. Tehát kettő biztosan él a vízben” – árulta el Atkári Richárd.

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(fotók: Atkári Richárd/Pecaverzum)