2024. július 16. kedd | Valter
Nagy fogások

Új Európa-rekord a Maconkai-víztározón: 34,45 kilós lapátorrú tokot fogtak!

Új Európa-rekord a Maconkai-víztározón: 34,45 kilós lapátorrú tokot fogtak!

Új faj szerinti abszolút tórekord született a Maconkai-víztározón a lapátorrú tok kategóriában. A hal azonban országos és Európa-rekordnak is számít – közölte a Bátonyterenye-Maconkai Szabadidő- és Sporthorgász Egyesület (BSHE).

Június 24-én, szombaton 18 óra 33 perckor Lubai Nikolett a 130 centiméter hosszú, 86 centiméter kerületű, 34,45 kilogrammos halat a Rekord-tavon terelte szákba. A Maconkai-víztározó rekordlistájára feltöltött adatlapból kiderül, hogy a sikert eredményező csali pellet volt. 

A fogás azonban nemcsak a helyi vízrendszer új csúcstartója, hanem új országos rekord és új Európa-rekord is. (Utóbbi információ nincs részletezve, csak látható megjegyzésként.)

A korábbi maconkai- és országos csúcs Bódi Zsolt nevéhez kötődött, aki 2022. november 26-án egy 31,47 kilogrammos példánynak örülhetett. Nézd meg a halat ITT!

A Maconkai-víztározón vezetik Európa legnagyobb édesvízi rekordlistáját, amelyen több mint 6000 horgász közel 49 ezer rekordfogás található meg. Nagytestű lapátorrú tokokat nagyon ritkán sikerül a horgászoknak „elcsípniük”, az adatbank összesen 63 ilyen űrlapot tartalmaz. 

Lubai Nikolett egyébként gyakorlott horgásznak számít Maconkán, a rekordlistán 26 darab halat található meg. 

A közösségi médiában hozzászólóknak válaszolva elmondta, a hal belefért egy nagy bojlis merítőbe „ormányostól, mindenestől”. „Az biztos, hogy ezt sose fogom elfelejteni” – fogalmazott Lubai Nikolett.

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: BSHE)