2022. december 5. hétfő | Vilma
Aktuális

A Maconkai-víztározó vezeti Európa legnagyobb édesvízi rekordlistáját

A Maconkai-víztározó vezeti Európa legnagyobb édesvízi rekordlistáját

Több mint 42.000 rekordhallal a Bátonyterenyén található Maconkai-víztározó vezeti Európa legnagyobb édesvízi rekordlistáját – számolt be a blikk.hu, amelynek a Bátonyterenye-Maconkai Szabadidő- és Sporthorgász Egyesület elnöke, Dr. Dérer István nyilatkozott.

Dr. Dérer István már gyerekként imádott horgászni, és a Bátonyterenye mellett létrehozott víztározót, ahol legtöbbször pecázott, s egyfajta turisztikai központot álmodott meg. Tizenegy éves korában le is rajzolta, hogyan lehetne egyszer a Zagyva völgyében hét különálló kis tavat leválasztani, amelyekbe különböző halfajokat telepítenének, a horgászok pedig kedvük szerint választhatnának közülük. Az álomból bő húsz év múlva valóság lett – olvasható a blikk.hu-n.

Maconka ma már Magyarország egyik legnépszerűbb horgászvize, kulturált, rendezett körülmények között lehet horgászni az 56,4 hektáros vízterületen. Rengeteg hazai és nemzetközi horgászversenyt rendeznek itt, a vízterület számos kitüntető cím és elismerés, világ- és országos rekord, versenycsúcs birtokosa. Ráadásul Maconka vezeti Európa legnagyobb édesvízi rekordlistáját, vagyis itt fogták a kontinens legtöbb hitelesített rekordhalát. A tórendszer rekordlistáján jelenleg 5631 horgász 42.678 fogása szerepel. 

– Nagyon nagy áldásnak tartom, hogy megvalósíthattam a gyerekkori álmomat – mesélte a Blikknek dr. Dérer István, a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) főigazgatója, aki a tórendszert hasznosító Bátonyterenye-Maconkai Szabadidő- és Sporthorgász Egyesület elnöke is. – A vízfelület 1987-ben árvízcsúcscsökkentő tározóként jött létre, melyet a helyi önkormányzattal és a vízügyi igazgatósággal együtt 1999-ben kezdtünk el több lépcsőben kiépíteni. Ma már hét tó van egymás mellett, melyeket tematikusan alakítottunk ki. A fő tározótérben minden halfaj megtalálható, a kisebb tavakban pedig más-más horgászigényeket elégítünk ki. Az egyikben például főként azokat a halakat lehet megtalálni, melyeket a kifogás után hazavisznek, a többiben pedig a különleges és rekordhalakra lehet elsősorban horgászni, akár versenyek keretében is.

A természeti környezet fejlesztése lényegében már befejeződött, a turisztikai szolgáltatások bővítése pedig most remélhetőleg hamarosan elkezdődhet. Egy újabb álomként, de a valós igényeket kiszolgálva nemzetközi versenyközpontot és családbarát szabadidős- és horgászparadicsomot szeretnének kialakítani egy melegkonyhás kisvendéglővel. Tó körüli futópályát, játszóteret, vízi tanösvényt terveznek még ide. Az egyesült elnöke fontosnak tartja az utódok nevelését, szerinte jó dolog, ha a gyermekeket vissza lehet csábítani a számítógépes világból a természetbe, és ennek érdekében megpróbálják számukra is minél érdekesebbé, vonzóbbá tenni az itteni környezetet.

Maconkára nemcsak a környékbeliek járnak szívesen, hanem az ország különböző pontjairól is ellátogatnak a horgászok. Sőt! Sok külföldi pecás is kipróbálta már a vizet, legmesszebbről Dél-Afrikából, illetve Amerikából jöttek horgászok. Nem is csoda, hogy ennyire népszerű, hiszen az itteni vadvízben 51 halféle található meg, például ponty, dévérkeszeg, ezüstkárász, koi ponty, süllő, amur, csuka, harcsa, compó, balin, sügér és busa, valamint sok különleges halfaj, például tokhal, pettyes harcsák, fekete amurok is. Az eddig kifogott halak közül a legnagyobb egy 81,5 kilós harcsa volt.

– Szerencsére egyre jobban látják a nem horgászó emberek is, hogy a horgászat ma már régen nem a korábban sztereotípiaként gyakran hangoztatott „gumicsizmás, csikket eldobáló, magányos emberek” sportja, hanem remek szabadidős és egyre jobban társasági tevékenység – szögezte le dr. Dérer István. – Vissza is lehet engedni a halat, de ha az elvihető, jóízűen meg is lehet enni. A lényeg, hogy görbüljön a bot!

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

(fotó: Maconkai-víztározó és tórendszere FB-oldala)