2024. június 19. szerda | Gyárfás
Nagy fogások

Extrém színű, 54 kilós busát fogtak a Kis-Balatonból

Extrém színű, 54 kilós busát fogtak a Kis-Balatonból

Egészen különleges színű, hatalmas busát akasztott egy ikervári horgász a Kis-Balatonnál. Az 54 kilós halnak annyira extrém a kinézete, hogy még a Magyar Haltani Társaság elnöke is meglepődött rajta, és azt mondta, ilyet még sohasem látott. A szerencsés horgász ruhástul ment be a vízbe a halért, amelynek a horog a szájába akadt, tehát szabályos fogásról beszélünk.

 

Élete első busáját fogta ki Csejtei Endre, méghozzá nem is akármekkorát. 54 kilós példány akadt a horgára a Kis-Balatonon, a Zalavár felé tartó út mellett. „Szerdán délután mentünk ki pecázni egy gyerekkori barátommal. Három órát voltunk kint mindössze. Vihar előtti időszak volt, nagyon erős széllel. Először feeder bottal horgásztam, de a szél miatt nem nagyon lehetett a kapást meglátni, ezért módszert váltottam – tudtuk meg Csejtei Endrétől, aki ekkor még nem is sejtette, hogy hamarosan micsoda halat tarthat majd a kezében.

A készségváltás is kellett a sikerhez

A feeder helyett egy harcsázó botot szerelt fel, és gilisztával csalizott. „Egyszer csak szépen lassan elindult a zsinórom. Folyamatos húzást éreztem, és amikor megakasztottam, majdnem úgy tűnt, mintha valamibe beakadtam volna. Az volt a szerencsém, hogy mivel harcsázni készültem, egy viszonylag erős, hetvenkilós szakítószilárdságú fonott zsinórral horgásztam. Viszonylag gyorsan kijött a hal, tíz percig fárasztottam, nagyon nagy ellenállást nem tanúsított. Ezen a szakaszon a vízpart olyan sekély, hogy megszákolni nem is tudtuk a busát, be kellett mennem érte a vízbe.”

Csejtei Endre elárulta, soha nem is próbált busára horgászni, nem is gondolta, hogy a Kis-Balatonban is él ez a halfaj. „Gyerekkorom óta kijárok oda horgászni, mindenféle halat fogtam, de busát még soha. Ami számomra meglepő volt, hogy teljesen szabályosan, szájszélbe akadt, holott sokszor lehet hallani arról, hogy a busákat kívülről akasztják meg.”

A kapitális méretű hal alatt 54 kilót nyomott a mérleg, a hossza pedig 135 centiméter volt. A szerencsés horgász zsákmányának a csodájára jártak a környékbeli horgászok. De hogy vajon miért volt a hal piros, arra egyikük sem tudta a magyarázatot. 

A szakértőt is meglepte az extrém szín

„Ennyire piros színű busát még soha nem láttam” – ezt Harka Ákos nyilatkozta a Pecaverzumnak. A Magyar Haltani Társaság elnöke pedig már rengeteg különleges halat foghatott a kezében, és vehetett szemügyre fényképen. A társasághoz heti szinten többször is küldenek be fotókat a pecások véleményezésre.

Harka szerint a busák nagyon könnyen bevérezhetnek – akár fárasztás közben is sérülhetnek –, és ez gyakori dolog. „Szinte nem is lehet olyan nagyméretű busát találni, ami nem vérzett volna be” – mondta, de még egyszer hangsúlyozta, ennyire extrém színű planktonevővel még egyszer sem találkozott.   

A rikító piros busáról – amely a bevérzés ellenére egészségesnek és fogyaszthatónak tűnik – a fent vázoltakat első ránézésre állapította meg, így még további elemzés szükséges, amelybe Harka Ákos bevon egy busaszakértőt is.

A busa invazív halnak számít, visszadobni nem lehet. A témában a Pecaverzum hamarosan egy átfogó cikkel jelentkezik.

Küldj sztorit!

Te is szívesen megosztanád nagy fogásaidat a többi horgásszal? Jó hír, hogy hamarosan indul a Pecaverzum multimédiás beküldő szolgáltatása: egy gombnyomással tudsz majd küldeni nekünk fotót, videót és szöveget! Addig is elérsz minket a [email protected] címen vagy Facebook Messengeren.

Még több érdekes sztori a Nagy fogások rovatunkban!

Pecaverzum a közösségi médiában:

Kövessétek Facebook-oldalunkat!

Csatlakozzatok hozzánk Instagramon!

Iratkozzatok fel Youtube-csatornánkra!