Két kiló híján megdőlt a tórekord a tokaji Nádas-tónál, ahol hétfőn 80 kilós harcsát fogott egy horgász. A hal sajnos a fárasztást követően – annak ellenére, hogy nem vették ki a vízből – eléggé rossz állapotban volt, ezért úgy döntöttek, hogy nem engedik vissza. A 230 centis hal végül egy étteremhez került, amely negyven kiló filét készített belőle.
Nyolcvan kilós, 230 centiméteres harcsát akasztott Kuknyó Mihály a tokaji Nádas-tónál hétfőn. Kifejezetten harcsára pályázott, és gilisztacsokorral csalizott. A kapás 23 óra körül történt. A két tóból álló, de egybenyitott vízterületet (9, illetve 11 hektár) sűrűn nádas borítja, a hatalmas harcsa pedig az egyik nádsziget felé/alá vette az irányt.
A horgász azonnal ladikba pattant, és úgy folytatta a fárasztást, közben pedig értesítette a tógazdát, aki tüstént indult is a horgászhely felé. „Sajnos amikor odaértem, a hal már a hátán feküdt” – mondta el a Pecaverzum érdeklődésére a tógazda.
Farkasné Kolozsi Edit hozzátette, a Nádas-tóba szinte kivétel nélkül vissza szokták engedni a nagy halakat, köztük a kapitális pontyokat, harcsákat is. A tórekordot Oláh Péter tartja, aki 2017-ben akasztott egy, a mostaninál két kilóval súlyosabb (82 kilós), de hosszban kisebb, 218 centis harcsát.
„Imádom nagy halakat, nekem azok a gyengéim. A szívem szakadt meg, hogy ki kellett venni a vízből, legszívesebben visszaengedtem volna, de sajnos nagyon rossz állapotban volt. Csónakkal még elhúztuk a tó levegőztetőihez, de sajnos úgy feküdt, mint egy deszka” – sajnálkozott a tógazda, aki olvasta a Pecaverzum cikkét arról a hetvenkilós harcsáról, amely visszaengedést követően pusztult el.
A halat végül a tokaji Halra Bor nevű étterem vette meg. „Negyven kiló filét jött ki belőle, már feldolgoztuk, és már megkezdtük az értékesítését. Én még nem kóstoltam meg, de a hétvégén arra is sor kerül. Eddig mindenkinek ízlett” – nyilatkozta a Pecaverzumnak Tarnai Gábor.
Az étterem-tulajdonos megerősítette azt a sokak által is köztudott jelenséget, miszerint a kereskedelmi célú halászat beszüntetésétől kezdve (2016) gyakorlatilag eltűnt a magyar hal a piacokról, és így az éttermek kínálatából is.
„A mi csárdánk vízparton működik. Régen idehozták a kifogott halat a horgászok, a parton lemértük, és frissen feldolgoztuk, majd kínáltuk az étlapon. Most is vennénk magyar halat, de nem nagyon lehet” – mutatott rá, hogy miért is olyan jelentős pillanat most a vendéglátóhely életében, hogy friss, magyar hal kerülhet végre a vendégek tányérjára.
Még több érdekes sztori a Nagy fogások rovatunkban! Videókat néznél? Kattints IDE!
Küldj sztorit Te is!
Elindult a Pecaverzum multimédiás sztoriküldő szolgáltatása: egy gombnyomással juttathatsz el nekünk fotót és szöveget! Kattintsd IDE, és már küldheted is a sztoridat!
Pecaverzum a közösségi médiában:
Kövessétek Facebook-oldalunkat!
Csatlakozzatok hozzánk Instagramon!
Iratkozzatok fel Youtube-csatornánkra!