2023. december 2. szombat | Melinda, Vivien
Nagy fogások

Fél év után újra kifogták Vivient, az 50 kilót meghaladó tokhalat

Fél év után újra kifogták Vivient, az 50 kilót meghaladó tokhalat

Négy nagyméretű tokhalat telepítettek tavaly októberben a lajosmizsei Haldorádó Horgásztóba, közülük a legnagyobb, az 50 kilót meghaladó Vivien most fél év után került elő újra.

„Először, de nem utoljára jártam a Haldorádó Horgásztavon Lajosmizsén, ugyanis első alkalommal sikerült kézben tartanom Vivient, aki már 50 kilogramm felett jár, hiszen a mérő errort mutatott” – írta beszámolójában Halupka István, aki a Pecaverzum sztoriküldő alkalmazását használta.

„Édesapámmal 36 órára érkeztünk a tóra, és nem titkolt, hogy előtte viccelődtem, hogy milyen jó lenne ezt a bizonyos 50 körüli tokot kézben tartani. Délután 17 óra környékén egy elég maszatolós kapással jelentkezett, és a bevágást követően kétszer ki is ugrott a vízből, de akkor még nem gondoltam, hogy vele lesz dolgom” – folytatta a horgász, aki végül több mint két órán át küzdött Viviennel. 

„Egy óra fárasztás után már kezdtem átgondolni a helyzetet, hogy ez bizony nem a kisebbik fajtából van. Hiába bojlis felszerelés, hiába melles csizma, szinte közöm nem volt a halhoz, olyan iszonyat erő volt benne. 0,28-as főzsinór, 3,5 librás bot és egy 10000-es orsó. Két óra múlva értük el azt a pontot, amikor éppen úgy fordult Vivien, hogy bele tudtuk terelni a mérlegelőbe ” – mesélte. 

Ezeket a tokokat, illetve a nagyméretű halakat nem szabad itt a partra kihozni, csakis a vízben, közel a vízfelülethez tartva lehet mérlegelni és fényképezni. Ehhez a tulajdonos biztosít is melles csizmákat.

A Pecaverzum megkeresésére elmondta, a kétórás fárasztásból az első másfelet a vízben állva töltötte. A csali egy 21 milliméteres, eper-ananász ízű bojli volt. 

A történet azonban itt még nem ért véget, mert hajnali 3 óra körül egy 35 kiló feletti tokhalat is kifogott tintahalas-barackos bojlival, amelyet pop-uppal könnyített ki.

„Nem akartunk elhinni, hogyan lehetünk ennyire szerencsések, hogy első alkalommal ekkora élményben lehetett részünk. Ezek után biztosan fogunk még ide jönni, mert szép környezetben van, és halállománya is igen vonzó. Nagyon jól éreztük magunkat, csakis ajánlani tudom ezt az ékszerdoboz tavat ” – árulta el Halupka István.

A Pecaverzum a lajosmizsei Haldorádó Horgásztó tulajdonosától, Valkai Lászlótól megtudta, tavaly októberben telepítettek a vízbe négy darab nagyméretű (38 és 49,7 kilogramm közötti) tokhalat, közülük tarthatott most a kezében kettőt Halupka István. A legnagyobb, 49,7 kilós Vivien volt, akit eddig csak egyszer fogtak ki, egy héttel telepítését követően, tehát több mint fél éve. Akkor kapta a nevét a szerencsés horgásztól. Most ugye az 50 kilóig mérő mérleg kiakadt, tehát pár kilót biztosan magára kapott az eltelt hónapok alatt, köszönhetően annak is, hogy a tóban önetető áll a halak rendelkezésére.

„Örültem neki, hogy megfogták Vivient, mert kiderült, hogy minden rendben van vele. Korábban a 10-es álláson volt egy fárasztás, de elment a hal, elhagyós szerelékkel és szakáll nélküli horoggal horgásztak. Az első kérdésem az volt Istvánhoz, hogy volt-e a szájában szerelék, de nem volt. Ez nagyon hír, és az is, hogy egészséges a hal, mert mi sem láttuk kifogva fél éve” – nyilatkozta honlapunknak Valkai László, aki hangsúlyozta, hogy a tavon kötelező a szakáll nélküli horog használata. 

Így zajlott a telepítés tavaly októberben:

                                                                         

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(fotók: Halupka István/Pecaverzum)