2022. szeptember 28. szerda | Vencel
Nagy fogások

46 kilós busát akasztottak pergetés közben az RSD-n

46 kilós busát akasztottak pergetés közben az RSD-n

Óriási busát akasztott pergetve Lendvay János a Ráckevei-Soroksári-Duna (RSD) Makádi részén. Már több mint tíz éve rendszeresen jár csónakból pergetni, elég nagy tapasztalatai vannak, fogott is már rengeteg busát, de ekkorával csak nagyon ritkán akad dolga.  

Lendvay Jánost szinte mindenki ismeri az RSD-n, akinek kedvenc módszere a pergetés. Ha ideje engedi, minden alkalmat megragad, hogy csónakjába ülve járja a vizet. Tapasztalatai szerint elképesztően sok busa él a vízben.

„Az alsó szakaszon – Makád, Tass, Dömsöd térségében – rengeteg van belőlük, jóformán nem tudsz tőlük dobálni. Annyi van, hogy ha kimegyek, nincs nap, hogy ne akasztanék egyet. A hirtelen jelentkező kapás és gyors kirohanás olyan érzés , mintha rádobnál a ráckevei hévre” – kezdte a Pecaverzumnak.

Valami hasonló történt vele a minap, amikor megint egy hatalmas, 46 kilós busával akadt dolga. „Ez egy részről nyűg, viszont holtidényben nem olyan rossz fíling egy hatalmas busát fárasztani.”

János sokszor radarral is pásztázza a terepet, és azt mondja, hogy nagyon sok busát szokott látni. „Iszonyatos mennyiség van, el sem tudja képzelni az ember, hogy mennyi. Ha egy medertörésen megállsz csónakkal, percenként látsz tíz darabot a radaron. Busával szennyezett a víz rendesen.”

Vérbeli pergetőnek számít, és nagyon sokat is foglakozik a témával, ráadásul adminja és moderátora egy RSD-vel kapcsolatos csoportoknak. Versenyezni is szokott, a RSD-n rendezendő csónakos páros pergető megmérettetéseken három alkalommal is dobogóra állhatott és egyszer különdijat is érdemelt. A legbüszkébb a 2017-es versenyen fogott 59 darab süllőre, ami azóta is pályacsúcs.

Az oldalába akasztva pergetett 46 kilós busa nem került vissza a vízbe, a halőrökkel egyeztetve vitték el. „Kívülről akasztott halat nem vihetsz el, inváziós halat meg nem engedhetsz vissza. Ez bárhogy nézzük, egy ellentét a szabályozásban, nem egyértelmű” – tapintott rá egy fontos kérdésre.

A Pecaverzum több illetékessel, egyesületi vezetőkkel, halőrökkel is beszélt már, és bizony az a kép rajzolódott ki, hogy tényleg nincs egyértelmű szabályozás, hogy mi a teendő oldalába akasztott inváziós hal esetében. 

Hogy egyszer s mindenkora tisztázzuk ezt a fontos kérdést, sajtómegkeresést küldtünk a Magyar Horgász Szövetségnek. Amint válaszolnak, új cikkel jelentkezünk.

Még több érdekes sztori a Nagy fogások rovatunkban!

Küldj sztorit Te is!

Te is szívesen megosztanád nagy fogásaidat a többi horgásszal? Jó hír, hogy hamarosan indul a Pecaverzum multimédiás beküldő szolgáltatása: egy gombnyomással tudsz majd küldeni nekünk fotót, videót és szöveget! Addig is elérsz minket a pecaverzum@gmail.com címen vagy Facebook Messengeren.

Pecaverzum a közösségi médiában:

Kövessétek Facebook-oldalunkat!

Csatlakozzatok hozzánk Instagramon!

Iratkozzatok fel Youtube-csatornánkra!